Kvartetten Torsten Aslaksen, Ivar Haugen, Arne Mors og Odd Aanesen står bak ideen som både kommuneledelsen og Innovasjon Norge er positive til. Nå håper eierne at sistnevnte bevilger midler til forprosjekteringen – en drøy million kroner.

500.000 turister

– Nordlysturisme brer om seg. Årlig kommer rundt 500.000 tilreisende nordover for å oppleve fenomenet. Av disse havner en femtedel i vårt område. Det antallet kan økes betraktelig. Men det forutsetter at vi får det ønskede signalbygget som skal bli en magnet i nordlyssammenheng.

Torsten Aslaksen er tidligere professor i fysikk. Med seg har han Haugen og Mors fra Tromsø Safari og sin far, Odd Aanesen, som arkitekt. Han har tidligere tegnet Polarsirkelsenteret på Saltfjellet.

En magnet

Aslaksen forteller at senteret – 3.000 kvadratmeter, seks etasjer og en høyde på 27-28 meter – er kostnadsberegnet til 100–150 millioner kroner.

– Vi tror globen vil bli en magnet og generere langt større trafikk enn det vi opplever i dag. I en tid da byen sliter med overkapasitet på hotellsiden, vil nordlyssenteret bidra sterkt. Hele året, mener gründeren.

Gylden mulighet

Torsten Aslaksen er klar over at planen er gigantisk og at det blir en lang prosess å få dette realisert.

– Dette er imidlertid en gylden mulighet for Tromsø by. Om ikke vi trår til, vil andre stjele ideen. Et signalbygg av denne kaliber, vil bli et landemerke som hele verden forbinder med nordlyset. Den muligheten kan vi ikke la gå fra oss.

Investorer

På spørsmål om hvordan prosjektet skal finansieres, sier Aslaksen:

– Vi ser for oss at ulike investorer kommer på banen. Og dersom du spør om navn, er Petter Stordalen én kandidat. Med fire hoteller i byen, må det være interessant for milliardæren å få ny tilvekst av overnattingsgjester.

Plasseringen viktig

Aslaksen understreker at i dette tilfellet er plasseringen av nordlyssenteret særdeles viktig:

– Dersom jeg fikk velge fritt, er Mandela-sletta et perfekt sted. Da får vi to trekkplaster – Ishavskatedralen inkludert – midt i innseilingen til byen. Avstanden til sentrum er kort og turistene vil lett kunne komme til, konstaterer en entusiastisk Torsten Aslaksen.

Torsten Aslaksen og hans kolleger vil bygge et nordlyssenter i Tromsø til 150 millioner kroner. Planene blir godt mottatt – både lokalt og sentralt. Bildet på skjermen er tatt av tromsøfotografen Truls Tiller. Foto: Ronald Johansen