Etter at planforslaget om milliardinvestering i østre del av Mack-kvartalet ble stoppet av byrådet i høst ønsker nå grunneierne å bruke arealene til parkering. AT Plan & Arkitektur søker nå på vegne av investorene kommunen om midlertidig dispensasjon fra kommunedelplanen for Tromsø sentrum for tillatelse til parkering over terreng.

Inntekter fra parkering

Det vises til at grunneierne i påvente av ny reguleringsplan for området, som «er i tråd med kommuneplan for sentrum og er økonomisk bærekraftig og realistisk å gjennomføre for utbygger», ønsker en bruk av eiendommen som kan gi inntekter.

– Forslagsstiller har ikke funnet det mulig å etterkomme alle endringene fullt ut fordi det truer bærekraften i prosjektet, både økonomisk og funksjonelt. Det er derfor usikkert når det vil foreligge et nytt reguleringsvedtak. Tiltakshaver har derfor vurdert parkering i deler av bebyggelsen og tilstøtende arealer som fornuft inntektsbringende bruk, uten at det er behov for store bygningsmessige ombygninger, heter det i søknaden.

Dispensasjonssøknad

Eiendommene, som er regulert til industriformål med tilhørende lager og kontorfunksjoner, ønskes midlertidig benyttet til parkeringsformål. Grunneierne mener parkering er i tråd med gjeldende kommunedelplan for sentrum, men bestemmelsene om parkering gjelder under terreng.

– Det søkes derfor om dispensasjon for tillatelse til innendørs parkering i de to nederste plan i eksisterende bygningsmasse, helt eller delvis over terreng. I tillegg vil det som i dag fortsatt være parkering ute på tilstøtende arealer, over terreng. Dette i tråd med gjeldende regulering som tillater parkering over terreng i deler av området, heter det i søknaden.

Veivesenet negativ

Statens vegvesen skriver i en uttalelse til søknaden at de vil være svært restriktiv til enhver søknad som fremmes og som ikke samsvarer med vedtatt kommunedelplan eller overordnede nasjonale føringer.

– Særlig vil forholdet til utvidet parkeringsdekning i Tromsø sentrum, med tilhørende økt trafikkgenerering, være forhold som etaten vanskelig kan gi tilslutning til. De største uløste trafikkutfordringene er også i dette området av byen, noe som ytterligere forsterker vår restriktive holdning til å tillate utvidet tilrettelegging for parkering i området, skriver veivesenet.

Det har ikke lykkes iTromsø å få kommentarer fra tiltakshaverne.

PÅ VENT: Planene for østre Mack-kvartal er satt på vent inntil det foreligger nytt reguleringsplanvedtak. Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur Foto: Illustrasjon: AT Plan & Arkitektur