GRØNNEGATA: For første gang arrangerte studenter ved Kunstakademiet julemarked i deres nye galleri. Galleri Snerk drives av en nyoppstartet studentgruppe, og i lyse, nye lokaler i Grønnegata viste studentene fram sine kreasjoner.

Vil vise seg fram

Svenske Beate Persdotter Løken er andreårsstudent ved Kunstakademiet, og det var hun som kom på ideen om et julemarked i deres lokaler.

– Ikke alle kjenner til oss, så vi vil vise fram hva vi gjør her. I Sverige har alle kunstakademi julemarked, så jeg tenkte at vi kunne gjøre det samme her, sier Beate Persdotter Løken.

Ut av 25 studenter valgte under halvparten å stille opp på julemarkedet. Løken håper det blir så populært at julemarkedet blir en tradisjon.

– Jeg tror det blir en suksess. Men jeg håper at flere studenter stiller opp i fremtiden, sier Løken.

Utradisjonelt

På julemarkedet var det studenter representert fra alle år. Anna Kukielka er masterstudent ved Kunstakademiet, og er enig i at julemarkedet kan hjelpe å synliggjøre kunstmiljøet deres.

– Vi vil gjøre akademiet mer synlig, og åpne for dialog. Det er fint å kunne invitere folk hit og vise hva vi gjør, sier hun.

At det ligger så sentralt til i byen, er også positivt.

– Hit kan også folk komme for å snakke uformelt med oss, sier Anna Kukielka.

Andreårsstudent Marte Lill Somby håper det er et marked for kunstinteresserte julehandlere i Tromsø.

– Julemarked er jo ofte veldig tradisjonelt. Det vi har her er ganske utradisjonelt, og jeg håper det finnes et marked for det. Hvis det er det, skal det kunne gjentas, sier Somby.

INVITERTE INN: Masterstudent Anna Kukielka synes det er fint å kunne invitere folk inn for å vise hva kunststudentene gjør. Foto: Linn Blomkvist
UTRADISJONELT: Kunststudent Marte Lill Somby forteller at deres julemarked er ulikt de tradisjonelle julemarkedene. Foto: Linn Blomkvist