Like før klokken 13.00 ble det meldt om brann i terrenget i fjellsiden over Villmarkssenteret.

– Vi har kommet fram til Villmarkssenteret og står der nå. Mannskapene på stedet sier at røyken ligger lavt langs bakken, og at det er en del vind i området, sier Kurt Albrigtsen i Tromsø brann og redning.

Blåser fra sørøst

Brannvesenet har lånt en UTV fra Villmarkssenteret som de skal bruke for å komme seg opp på fjellet, opplyser iTromsøs reporter på Villmarkssenteret. Politiet vil også fly en drone opp for å få oversikt over situasjonen.

– Vi har fått melding fra en turgåer at et område på mellom 50 og 100 meter er berørt av flammer. Det blåser en del fra sørøst, men flammene har likevel avtatt noe. Det kan imidlertid variere avhengig av vinden, sier innsatsleder i politiet, Magnus Ødegaard.

PÅ STEDET: Brannvesenet har fått låne en ATV hos Villmarkssenteret som de skal bruke for å komme seg inn til brannområdet. Foto: Johannes Brøndbo
GJØR SEG KLAR: Før de kan sette kursen inn mot brannen, må ATV-en klargjøres. Foto: Johannes Brøndbo

Nøyaktig hva som brenner er usikkert.

– Vi har en del arbeid foran oss for å komme oss inn til området med eget utstyr, sier Albrigtsen.

Populært turfjell

Gøril Skog bor på Håkøya. Hun forteller at det ser ut til å være kraftig vind på toppen, og at røykutviklingen har økt kraftig på kort tid.

– Bare på de siste fem minuttene har det tatt seg voldsomt til. Det ser ut som at det brenner like sør for Grønnlibruna, sier hun.

Grønnlibruna er et populært turfjell, der turen ofte starter ved gravlunden i Håkøybotn, eller i Straumsbukta.

Politiet bekrefter at det er på Grønnlibruna, omtrent 2,5 kilometer fra Villmarkssenteret, at det brenner.

SLOKKEBIL: Her er brannvesenets egen ATV, som er utstyrt med slokkeskum. Foto: Johannes Brøndbo

Skogbrannpisker

Ødegaard i politiet forteller at en politibetjent og tre brannkonstabler kjører opp i den lånte ATV-en for å bistå med eventuell førstegangsslokking.

– Vi vet veldig lite om situasjonen, og vi vet ikke om det er folk i nærheten av brannen, sier han.

– Vi har med oss såkalte skogbrannpisker, altså manuelle slokkere som ser litt ut som spader, som vi bruker til å slå ned brannen med, skyter utrykningsleder Frank Stangnes i brannvesenet inn.

Etter at de første brannmannskapene hadde kjørt av gårde, ankom brannvesenets egen ATV, som er utstyrt med slokkeskum. Den er også på tur mot brannstedet.

MÅTTE FYLLE: ATV-en var nesten fri for bensin. Her jobber brannvesenet med å fylle tanken. Foto: Johannes Brøndbo

Det er for tiden stor skog- og lyngbrannfare i Tromsø, der vegetasjon lett kan antennes og veldig store områder kan bli berørt. Allerede før helgen utstedte brannsjefen i Tromsø forbud mot bruk av ild alle steder i Tromsø kommune

RØYKSTRIPE: – Jeg vet ikke hva det er, men det er store mengder røyk i fjellet. Det ligger i ei stripe over fjellryggen, forteller Line Raja Olsen til iTromsø. Hun oppdaget brannen på fjelltur på Kaldfjord-siden. Foto: Line Raja Olsen