– Det er jo veldig, veldig trivelig da. Det er flott å bli satt pris på, sier Julie Alvestad, medlem av de frivillige pasientvertene hos UNN.

Tradisjonen tro deler iTromsø i desember ut julestjerner til noen blant oss som fortjener en hyggelig oppmerksomhet, nominert av våre lesere.

– De fortjener en julestjerne fordi de ikke får nok oppmerksomhet i forhold til den flotte jobben de gjør. Vi er så avhengige av dem, og setter så pris på dem. Mange kan være engstelige når de kommer hit til oss, og de bidrar med så mye trygghet til folket, forteller Åse Heidi Olsen, som jobber i informasjonsskranken på UNN.

Det var hun som nominerte pasientvertene.

Noe å bruke dagene på

Hans Sønstebø og Sergei Ugreninov er begge pensjonister, og jobber nå som frivillige pasientverter på sykehuset. For dem var det egentlig helt logisk å bli pasientverter da dagene plutselig ble mer åpne.

– Da jeg gikk av med pensjon satt jeg plutselig bare der, og da tenkte jeg at det var greit å heller gjøre noe fornuftig. Men jeg har ikke angret på dette ett sekund, sier Ugreninov.

– Så er det også veldig god mosjon, legger Sønstebø til, og flirer godt.

Holder informasjonsskranken gående

Sykehuset er et veldig stort bygg, og det er ikke alltid lett å vite hvor man skal gå. Da er det greit å ha pasientvertene der, som gjerne tar på seg jobben som veivisere.

– Den lengste turen vi går er vel til hjertemedisinsk poliklinikk, og tur-retur er det vel nesten en kilometer. Vi bruker å si at hvis du klarer den turen, da skal du være bra hjertefrisk fra før av, sier Sønstebø.

At pasientvertene bokstavelig talt er villige til å ta det ekstra steget, er noe gjengen i informasjonsskranken setter stor pris på.

– Det at pasientvertene er der til å være alt fra kaffehenter til samtalepartner, frigjør så mye tid for oss. Vi er bare to i skranken, og hadde vi ikke hatt dem måtte vi selv stengt ned skranken og hjulpet andre, forteller Olsen.

– Utrolig givende

Blant gjengen er det et følelse som går igjen, og det er gleden man kjenner over å hjelpe andre. Heidi Pilskog har vært pasientvert en stund nå, etter at hun ble uføretrygdet og ønsket noe å bruke dagene på. Nå kan man finne henne på sykehuset flere dager i uken, avhengig av hva kroppen tillater.

– Å føle seg til nytte er utrolig givende, rett og slett. Det å føle at jeg er til nytte er viktig for meg.

Resten av gjengen nikker nå de hører Pilskog forklare hvorfor rollen som pasientvert er viktig for henne, og er tydelig enig.

– Vi er frivillige, og sykehuset tar veldig godt vare på oss, med julefrokost og andre sosiale arrangementer. Men betalingen vi får er definitivt den takknemligheten pasientene gir oss, sier Ugreninov.

Kjenner du noen som fortjener å få en blomsterhilsen til jul? Send ditt og mottakers navn og telefonnummer samt en liten begrunnelse til nyheter@itromso.no