Kåre Antonsen er pensjonert kaptein i forsvaret, og utflyttet tromsøværing i 55 år. En tid tilbake fikk han melding fra sønnen om at han ikke lenger trengte å dra til sin gamle hjemby for å få tak i tromsødelikatessen.

– Han tok ferga over Sognefjorden mellom Lavik og Oppedal og oppdaget at de solgte Mydland-pølser. Han sendte meg et bilde fra kiosken, fordi han har jo hørt hvordan alle tromsøværinger snakker om den «fantastiske Mydland-pølsa», forteller Antonsen med en latter.

Han la inn bildet fra sønnen på den lokale Facebook-siden «Tromsøsia». Der har bildet fått stor oppmerksomhet.

– Hittil er det over 400 som har likt bildet, så det sier vel sitt om hvor opptatte tromsøværingene er av Mydland-pølser, sier han.

Får pølser i posten

Selv har han en søster nordpå som innimellom sender pakker med Mydland-pølser til den pølsesugne broren i Bergen.

– Jeg er tromsøværing, selv om jeg forlot byen i 1969. Når jeg biter i en Gilde- eller Nordfjordpølse her nede så får jeg bestandig lyst på en Mydland-pølse, så det er stas når søstera sender en ti kilos-pakning til meg. Det er dyrt, men det er det verdt, sier Antonsen.

FRA TROMSØSIA: Utflytta tromsøværing Kåre Antonsen la ut dette bildet på den lokale Facebook-siden «Tromsøsia». Der har det fått over 400 reaksjoner og likes. Foto: Privat

Og Mydlandpølsa ser ut til å være populær blant sogningene.

– Da sønnen var på retur over Sognefjorden fortalte han at alle pølsene var utsolgt. Så tydeligvis falt den i smak også her nede, sier Antonsen.

Nasjonal spredning

Ifølge Kurt Mydland, administrerende direktør hos kjøttprodusenten fra Tromsø, begynner resten av Norge å få øynene opp for matvarene fra nord.

– Vi har en selger som har klart å få avtale med fergene der nede, og de er nå å finne om bord på mange ferger. Vi har syntes det er veldig morsomt her på fabrikken, forteller administrerende direktør Kurt Mydland.

PØLSESPISERE: Fredrik og Sandra Mydland med nyproduserte Mydland-pølser som nå har fått innpass på Norleds ferge- og hurtigbåtflåte på Vestlandet. Foto: Ronald Johansen

De siste tre-fire årene har kjøttprodusenten med fabrikk i Giæverbukta sakte, men sikkert, utvidet sitt domene til resten av landet.

– Vi har fått nasjonal distribusjon via Asko-systemet, og vi har begynt å sende pølser, spekemat og andre kjøttprodukter til resten av Norge, forteller administrerende direktør Kurt Mydland.

Vokser ut i landet

Fra før har pålegg (spesielt spekemat), blodpølse og de ulike sortene Mydland-pølser vært å finne på Spar-, Meny- og Kiwi-butikker sørpå, og salget står for cirka ti prosent av omsetningen på Mydland.

Ifølge Kurt Mydland er Mydland på tur å etablere seg som en nasjonal merkevare.

– Folk er blitt kjent med våre produkter, og når de får smakt dem så vil de ha mer. Det blir litt som ringer på vannet, sier direktøren.

FORNØYD: Kurt Mydland er fornøyd med at Norled har valgt å ta inn Mydland-pølsa på store deler av ferge- og hurtigbåtflåten sørpå. Foto: Ronald Johansen

Mydlands gode navn og rykte sprer seg også de gangene bedriften har kommet godt ut i nasjonale konkurranser eller pinnekjøtt-tester.

– Vi får telefoner fra hele landet når vi eksempelvis har scoret høyt i VGs pinnekjøttest, men det er jo en begrenset råvare som vi hovedsakelig leverer til Nord-Norge, sier Mydland.

Prøveperiode

Den senere tid har pølsene vært å finne på «bøljan den blå» etter at rederiet Norled – som er en av de største båtoperatørene i Norge – har startet salg av Mydland-pølser om bord også utenfor Nord-Norge.

– Vi har tatt inn pølsa på omtrent av halvparten av båtene som har betjent kiosk, og vil bruke den nærmeste tiden til å evaluere hvordan mottakelsen blir. Foreløpig er tilbakemeldingene gode, og pølsene blir godt likt av publikum, sier André Velickovic, divisjonsleder for catering i Norled.

PØLSESELGER: Mydland-pølsene er blitt godt mottatt om bord i Norleds ferger og hurtigbåter, ifølge rederiets cateringssjef. Om bord i «Solavåg» serverer Kathrine Akbulut flust med pølser fra Tromsø. Foto: Norled

Han forteller at det er cirka ti fartøyer som nå har fått Mydland-pølsa i kiosken i Vestland fylke.

– Om pølsa blir godt likt vil vi vurdere å ta den om bord i resten av flåten også, sier Velickovic.

Ikke svele-konkurrent

Selv er han glad i Mydland-pølsa, som han mener både smaker godt og har høy kjøttkvalitet. Det var hovedgrunnen til at man valgte å ta inn tromsøpølsa i første runde.

Men han tror neppe at pølser vil overta «ferdakost-tronen» fra den tradisjonelle svelen.

– Nei, det tror jeg neppe. Men pølsa vil bli et godt supplement til svelene, som er det vestlendingene tradisjonelt sett spiser på fergene, sier divisjonssjefen.

At pølsene nå er å finne på Vestlandet vil ikke føre til utvidelser av produksjonslokalene i Giæverbukta.

– Nei, vi har god kapasitet. Da vi bygde nytt i 2019 så var det med tanke på å kunne ekspandere, så vi har god plass til å vokse, sier Mydland.