Keshe Foundation påstår å kunne kurere kreft, og selger både produkt og behandlinger for opp til en halv million kroner som angivelig skal behandle uansett hvilken type kreft.

– Dette er kynisk markedsføring mot alvorlig syke mennesker, og det er forbudt. Jeg synes det er ille at syke mennesker i en sårbar situasjon utsettes for falskt håp og farlige råd. Den tryggeste behandlingen får man på sykehus, sier ministeren i en kommentar til iTromsø.

– Regulert

– Hva er dine tanker om alternativ behandling?

– Mange synes det er viktig å kunne gjøre noe selv med tanke på sin sykdom. Kreftforeningen har uttalt at flere pasienter opplever at behandlingstilbud som legger vekt på avslapning, velvære og sunt kosthold bedrer livskvaliteten, sier ministeren.

Sikkerhet først

Høie mener loven er helt tydelig for hva som er lov for alternative behandlere.

– Alternative behandlere har ikke lov å markedsføre seg med påstander om at de kan kurere selve kreftsykdommen. De har ifølge loven heller ikke lov til å behandle selve sykdommen uten at kreftpasientens lege samtykker til det. Jeg mener vi har et godt regelverk som på den ene side avveier brukerens rett til selvbestemmelse og valgfrihet, og på den andre side ivaretar brukerens krav på sikkerhet. Dersom disse hovedhensyn står mot hverandre, skal brukerens krav på sikkerhet gis forrang.