Krogh var fredag i Tromsø sammen med tenorene Jan Erik Fillan, Thomas Ruud, Kristian Krokslett hennes faste musikere for å skape julestemning i Tromsø Domkirke. For mange av oss blir det nemlig ikke jul uten Hanne Krogh og «Reisen til Julestjernen». I år er det 40 år siden hun spilte Sonja, og at filmen har blitt en del av folks juletradisjon er det største hun har opplevd som artist.

– Jeg har blitt så voksen nå at jeg blir veldig rørt når jeg hører at jeg er en del av folks juletradisjoner. Det er det største du som artist kan oppleve og noe jeg føler meg utrolig privilegert over, sier Krogh.

Travel artist

Krogh spøker med at mange tror at hun ligger i dvale hele året og kun børstes støv av når det nærmer seg jul. Det stemmer selvsagt ikke.

– Dette er den fjerde store turneen min i år, så jeg er på scenen hele tider, ikke bare i jula, ler hun.

– Håp og tilbakeblikk

Mens mange forbinder Krogh med jul, forbinder hun selv jula som den tiden av året hvor man kan få fotfeste.

– Jula handler om håp og tilbakeblikk, men en tid som er utrolig viktig. Det skjer så mye i hverdagen vår, men desember er tiden hvor man skaffer seg fotfeste igjen og forankrer seg, sier Krogh.

Nytt kor hver dag

Konserten i Domkirken var turneens andre konsert. Forestillingen skal spilles hver dag fram til 22. desember gjennom hele landet. I stedet for å «safe» det, så har Krogh også med seg et nytt kor for hver konsert.

– Vi kunne selvsagt ha gjort det enkelt for oss selv og ikke inkludert lokale kor, men jeg ville aldri ha gjort det annerledes. Jeg har fått skummet fløten og funnet fram til noen av landets flotteste kor, og får møte utrolig dyktige og flotte korsangere hvor enn vi drar, sier Krogh. Leder for Tromsø sangforening, Jørn Fjellsaune legger til:

– Det er en ting å høre konserten, men det er helt fantastisk å være en del av den. Det er utrolig mektig musikk. Det er gåsehud og nesten sånn at man får tårer i øynene. Vi er alle utrolig stolte av å bli spurt om å være med igjen.

Tromsø Sangforening skal ha egne julekonserter 7. desember i Grønnåsen kirke og 11. desember i Elverhøy.

foto
God energi: Krogh har ikke vært i Domkirken før og beskriver rommet som utrolig varmt og høytidelig. – Alle kirkerom har forskjellig energi, men når jeg kom inn her følte jeg meg så utrolig velkommen