Justis- og beredskapsminister, Per-Willy Amundsen, var i ettermiddag på besøk hos Troms politidistrikt for å høre om skredet på E8, som stengte hele Lavangsdalen i ett døgn.

– Det er uholdbart at man har den situasjonen over tid. Det er hovedinnfartsåren til Nord-Norges største by, og vi kan ikke være kjent med at veien blir stengt i over ett døgn, sier Amundsen, som er glad for at det gikk såpass bra som det gikk da tre kjøretøy ble tatt av skred i går.

– Det kunne gått mye verre om skredet hadde vært større, eller at flere biler hadde vært i området da. Jeg vil ikke spekulere videre i om hva som kunne skjedd, men det gir oss grunnlag til å se på det videre, sier Amundsen.

Vil bedre beredskapen

Ingen av personene som ble tatt av skred ble skadet. Like etter skredet ble også beboerne ved Breivikeidet evakuert med helikopter.

– Jeg fikk vite at verken ambulansehelikopteret eller Sea King kunne fly inn eller lande der. Dermed måtte man bruke 339-skvadronen. Ifølge LTP skal nå disse flyttes til Rygge. Her må vi tenke på sivil beredskap-perspektivet. 339-skvadronen er viktig for beredskapen her oppe, sier Amundsen.

Ministeren forteller at han hadde et positivt møte med politidistriktet her oppe, og skal ha et lengre møte med politiet etter påske.

Skredsikring

Ministeren vil nå at NVE skal vurdere hvilke tiltak som kan gjøres på E8 i Lavangsdalen.

– Vi må se på det på nytt med fagfolk slik at vi kan gjøre ytterligere tiltak der. Situasjonen er ikke god nok, gitt det som skjedde i går. Her må vi sette inn noen tiltak.

Skredet som gikk over E8 i Lavangsdalen torsdag var 200 meter bredt og to meter dypt.

MINISTER: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen Foto: Tom Benjaminsen