Fiskeriminister Per Sandbergs Iran-reise har skapt debatt, og Fylkesnes ber nå fiskeriministeren klargjøre rolleblanding, sikkerhetsrisiko og eventuell inhabilitet til Stortinget.

– Sandberg har opptrådt hodeløst. Statsministerens kontor og PST sin veiledning for reise til høyrisikoland er klar på at når man er i et høyrisikoland som Iran skal man ikke ta med egen mobil, ikke være på sosiale medier, og at e-post skal kun sendes fra ambassade, sier Fylkesnes.

BAKGRUNN: Fiskeriministeren på privat Iran-reise med eier av sjømat-selskap

Iransk etterretning i Norge

– Dette handler ikke om Sandbergs personlige sikkerhet, men det handler om sikkerheten til nasjonen. Men utfra hvordan han svarer på kritikken tror ennå at dette kun handler om han. Det er veldig merkelig å tro som statsråd.

Fylkesnes viser til at PST tidligere har avslørt iranske spioner i Norge.

– Det har vist seg at spionene har hatt omfattende dekkhistorier. Vi vet også at Kina, Iran og Russland har omfattende etterretning, også rettet mot Norge. Derfor må man ha alt på stell når man besøker disse landene, særlig som statsråd.

Ikke opptatt av privatlivet

Fylkesnes understreker at han ikke er interessert i Per Sandbergs privatliv.

– Jeg bryr meg ikke om ny partner og alt det der. Det jeg er opptatt av er at han tar med seg masse informasjon som er sensitivt til utlandet. Fordi han har tilgang på denne informasjonen er han statsråd 24 timer i døgnet.

Ingen svar fra Sandberg

iTromsø har forelagt kritikken til Per Sandberg, via pressekontakter i næringsdepartementet.

Sandberg har ikke svart på iTromsøs spørsmål, men kommunikasjonsrådgiver Martine Røiseland skriver i en e-post at Sandberg hadde med seg sin jobbtelefon til Iran, og at: «Den håndteres nå i tråd med departementets sikkerhetsrutiner, i samsvar med anbefalinger fra PST.