Keshe Foundation hevder å ha har et helsesenter på Malta hvor de tilbyr å vurdere kreftpasienter for behandling. Før man kan få vurdert sitt sykdomstilfelle må man blant annet inngå en avtale om å donere opp mot 500.000 norske kroner. De ønsker også å rekruttere frivillige til en kreftstudie, dette tar de knapt 50.000 norske kroner for.

Les også: Helseminister Bent Høie om «krefthealere»: – Kynisk markedsføring, falskt håp og farlige råd

– Uakseptabelt

– Slikt gjør man bare ikke.

Det sier Vinjar Fønnebø, som er direktør for NAFKAM, nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin. Han reagerer med vantro på tilbudene til Keshe Foundation.

– Alvorlig syke kreftpasienter er ikke sjeldent villige til å prøve «alt» for å bli friske. Også forskningsmessig er dette uakseptabelt, sier Fønnebø.

Les også: Fraråder syke mennesker ordinær kreftbehandling: – Vi kan kurere alle typer kreft

Ingen dokumentasjon

Etter å ha undersøkt påstandene til Keshe Foundation, har de ikke funnet dokumentasjon på noen av dem.

– NAFKAM har ikke funnet noen forskningsstudier som kan underbygge påstandene om at stiftelsen rår over behandling som kan kurere kreft. Det finnes imidlertid dokumentasjon på at kreftpasienter kan utsette seg for alvorlig risiko hvis de velger bort tilgjengelig skolemedisinsk behandling:

– Det er utvilsomt det verste ved tilbud som dette, fortsetter Fønnebø.

Les også: «Stopp dem før de indirekte tar livet av noen»

– Kontakt oss

NAFKAM oppfordrer alle, særlig kreftpasienter, til å diskutere bruk av alternativ behandling med sin lege.

– Kommer du over en alternativ «kreftkur» du vurderer å prøve, så kontakt oss gjerne. Vi sjekker gjerne om det har vært forsket på effekt og sikkerhet, sier Fønnebø.