iTromsø skrev sist helg om Keshe Foundation på Alternativmessa som lovet besøkende på messen at de kunne kurere kreft.

De tilbød en behandling med såkalt «plasmateknologi», og anbefalte kreftsyke mennesker å prøve den alternative behandlingen før de eventuelt gikk i gang med cellegift, stråling og annen tradisjonell kreftbehandling.

Det opprører Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

– Jeg blir helt målløs. Jeg synes i anstendighetens navn at folk ikke bør tillate seg å si slike ting. Disse såkalte behandlerne snakker til folk som er kreftsyke – folk som er i sin mest ressurssvake periode, som står oppe i tung behandling og som er veldig sårbare. Å henvende seg til folk som står i en slik situasjon, og si at de kan kureres ved hjelp av alternativ medisin, er helt absurd, sier Ryel.

Les bakgrunnen: Fraråder syke mennesker ordinær kreftbehandling: – Vi kan kurere alle type kreft

– Skremmende

At kreftsyke i tillegg oppfordres til å bruke alternativ medisin i stedet for eksempelvis cellegift og stråling, er enda verre, mener Ryel.

– Hvis det hadde vært slik at det disse menneskene tilbydde var reelt og hadde en dokumentert effekt, hadde vi ikke brukt så mye penger, ressurser og forskning på å løse kreftgåten. Da hadde vi jo hatt svaret! Alvorlig syke mennesker hadde aldri blitt utsatt for en så tung og smertefull behandling som de blir, dersom sykdommen kunne kureres med en enkel, alternativ behandling. Det er skremmende at folk sier slike ting til kreftsyke mennesker, raser Ryel.

Hun understreker at enkelte alternative behandlinger som kan benyttes ved siden av tradisjonell behandling – som akupunktur for å bedre livskvalitet – kan være greit, men presiserer at alt må avklares med lege.

Les også: De lovet kreftkur på Alternativmessa. Nå kan de bli straffeforfulgt

Dokumentasjon

– Mitt råd til folk er å innhente det som eventuelt finnes av dokumentasjon, og være tydelig på hva du tror og ønsker at du kan oppnå med en slik behandling. Og gå for all del aldri, aldri bak ryggen på leger og behandlingsapparat.

Ryel har aldri hørt om noen som har blitt frisk av alternativ behandling.

– Jeg er imidlertid kjent med flere tilfeller hvor bruk av alternativ medisin i forbindelse med kreftsykdom har endt fatalt. Noen pasienter har dødd som følge av dette, mens andre har blitt langt sykere enn de i utgangspunktet var, og har med det måtte bli utsatt for en langt tøffere behandling, sier Ryel.

Les kommentar om saken: «Stopp dem før de indirekte tar livet av noen»

Skyldfølelse

På Alternativmessa hevdet Keshe Foundation videre at kreft er en mental sykdom.

– En del av grunnen til at man forsker på kreft er nettopp fordi man ikke kjenner alle årsakene til at noen får kreft godt nok, men det er helt sikkert at årsaken til kreft ikke er mentalt. Når noen sier at dette er en mental sykdom, legger de faktisk skyld over på de enkeltpersonene som har blitt syke. Kreft rammer på mange måter blindt, og mange får det uten å vite hvorfor det har oppstått. Det er virkelig ikke noe man skal gå rundt å ha skyldfølelse for, sier Ryel.

Også helseminister Bent Høie har engasjert seg i saken.

– Man kan ikke tenke seg fri fra kreft. Denne type «behandlinger» er ikke bare effektløst, men kan være skadelig – særlig om det erstatter ordentlig helsehjelp. Slik kynisk markedsføring mot alvorlig syke er heldigvis forbudt, men det er ille at mange syke mennesker i en sårbar posisjon utsettes for falskt håp og farlige råd. Den tryggeste og beste behandlingen får man på sykehus, skriver Høie på Facebook.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med helseministeren, men har ikke lykkes.