– Det blir litt forsinkelser med byggingen, da det tatt tid å få rivesøknaden og annet byråkrati på plass. Vi er klare til å rive, men får ikke startet å bygge det nye sentret før i slutten av april på grunn av tele, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

I forrige uke sendte de inn en søknad om å få forlenget leieavtalen i den nedlagte barnehagen på Håpet. Nå foreligger svaret fra kommunen, der de forlenger avtalen ut oktober 2018.

– Vi håper å være på plass i det nye senteret vårt i begynnelsen av oktober, men frem til da er vi avhengig av at vi får være i Håper litt lenger enn planlagt, sier Foshaug og forteller at avtalen opprinnelig gikk ut i august.

Les også: Opplever massiv støtte etter brannen

Gleder seg til nytt lokale

Natt til lørdag 30. september i fjor kom meldingen om at det brant i Dyrebeskyttelsens hjelpesenter. Da brannvesenet kom til stedet var bygget allerede overtent, og de 13 kattene som bodde på senteret var døde av røykforgiftning. I ettertid har politiet konkludert med at hjelpesenteret, samt et hus 60 meter lenger unna, var påtent. Gjerningspersonen er ennå på frifot.

Les også:Her er de frivillige tilbake på branntomten

Under en uke etter brannen annonserte ordfører Kristin Røymo at hun hadde funnet et midlertidig lokale til dem, og få dager senere kunne Dyrebeskyttelsen og de første kattene flytte inn i den nedlagte barnehagen på Håpet.

– Det har vært godt for oss å være i gang igjen, og ha en hverdag og kunne hjelpe katter. Vi har det fint på Håpet, lokalet er større enn det vi hadde og vi kan ta inn flere katter. Men samtidig gleder vi oss veldig til å komme inn i et helt nytt hus og hjelpesenter, sier Foshaug og forteller at de for tiden har åtte katter boende på hjelpesenteret.

Får inn mange frostskadede katter

– Produsenten av Saltdalshytta sier vi kan være klare til å flytte inn i begynnelsen av oktober, og byggetillatelsen fikk vi godkjent nå over nyttår, sier Foshaug som forteller at 2017 var et år med stor pågang for organisasjonen.

– I 2017 adopterte vi bort rundt 200 katter, så det har vært ganske høy aktivitet. Bare i 2018 har vi adoptert bort 30 katter, og til sammen har vi nå 113 katter til adopsjon. Så det er med andre ord stadig hjemløse katter å ta seg av, og særlig er det mange syke og svake katter på denne tiden av året, sier hun.

Foshaug forteller at siden januar har vært så kald, har de også sett langt flere katter med kulde- og frostskader.

– I morgen skal vi til dyrlegen med en liten katt som har så store frostskader at den ytterste delen av øret er på vei til å falle av. Katter klarer seg ikke ute alene i mange minusgrader, som mange har inntrykk av fordi de ofte har mye pels.  Vi får stadig vekk inn katter med frostskader på poter, hale, ører, snute og kjønnsorganer på grunn av frostskader, gjerne har de også smertefulle urinveisinfeksjoner.  Så langt har vinteren vært tøff for hjemløse katter i fylket siden det har vært så kaldt.

Les også: Disse kattene døde i brannen

Fått inn nesten halvannen million

Som følge av brannen fikk Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø inn rundt 950.000 kroner i støtte til å bygge et nytt senter. Det kommer godt med, og Foshaug forteller at bare riving av det gamle hjelpesenteret samt byråkrati koster alene nesten 250.000 kroner.

– Vi setter utrolig pris på all støtte og hjelp vi har fått, og vi har nå penger nok til å kjøpe det inventaret vi trenger. Så får vi se om pengene strekker til en stor luftegård, eller om vi må bygge en mindre en i første omgang, sier hun og legger til:

–  I tillegg har vi fått over 1.7000 grasrotgivere, noe som ga oss godt over en halv million i slike midler i 2017. I byen her tror jeg det bare er TIL som har større sum. For oss er dette utrolig flott, for det er penger som går til den daglige driften, der særlig veterinærregninger utgjør en stor del. Grasrotandelen betyr enormt mye for dyrevelferden i nord.

Les også: Dyrebeskyttelsen har fått inn over 750.000 kroner på tre døgn