Dag to i rettssaken i Oslo tingrett ble innledet med vitneavhør av lærere, spesialister og venner av familien.

Vitnemålene pekte alle i samme retning — en godt integrert, ressurssterk og godt likt familie som er svært velfungerende i samfunnet rundt seg.

– Yalda ser ikke seg selv som noe annet enn norsk, og det gjør ikke hennes klassekamerater heller, sa eksempelvis Yaldas kontaktlærer Belinda Olaissen.

Ressurssterke

De fleste vitnene pekte på at hele familien Bahadori/Gazul er velfungerende og ressurssterke — og at de bidrar positivt til sitt nærmiljø.

– Da vi kom i kontakt med dem første gang ble Maria en naturlig hjelp for oss ettersom hun var veldig språksterk. Hun snakket norsk, russisk og dari og kunne oversette og hjelpe de andre asylsøkerne og oss, fortalte Sissel Hofsøy som kom i kontakt med familien da de bodde på asylmottak på Finnsnes.

Det samme gjelder Yalda, sa Nina Rosenlund som drev en teatergruppe for norske og utenlandske barn i Tromsø.

– Hun var godt likt og hadde mange venner i teatergruppa, og de henvendte seg gjerne til henne for å få oversatt ting, forteller hun.

– Hun er en tromsøværing! Ingen ville tenke på henne som noe annet enn en tromsøjente, sa Eva Gran — en av medlemmene i støttegruppa for Yalda som var innkalt som vitne i saken.

Frykter splittelse

Gran omgås tett med familien Gazul/Bahadori, og fortalte at de er tett sammensveiset, og at de har tett og god kontakt.

– Derfor er noe av det Yalda frykter mest at familien skal splittes, og at faren skal sendes til et annet land. Yalda er en skikkelig pappajente, og de har et unikt forhold, sier Gran — som også er spesialpedagog.

Dersom familien ikke får oppholdstillatelse kan mor og datter sendes til Moldova, mens far må reise til et annet land før han eventuelt kan søke familiegjenforening.

– Å bli sendt til Moldova vil også være en stor belastning for Yalda. Hun har ingen kontakt med landet og har ikke kunnskap til språket eller kulturen, sier Gran.

Store konsekvenser

I tillegg ble det også rapportert om helsetilstanden til familien, og hvordan den er påvirket av familiens asylsituasjon.

– Det vil få store konsekvenser for familien dersom de splittes opp og sendes til forskjellige land, fortalte Ricke Brandmo, helsesøster i Tranøy kommune.

I ettermiddag skal familiens advokat Arild Humlen og UNEs advokat Jørgen Vangsnes holde sine prosedyrer.

– Vi har ikke fått informasjon om når det kan falle dom saken, men vi håper jo selvsagt at den kommer så raskt som mulig, sier Ronja Trolie i støttegruppa.

VITNET: Andre dag av Yalda-rettssaken i Oslo ble innledet med vitneavhør av lærere, spesialister og helsepersonell. Fra venstre Eva Gran, lærer Sissel Hofsøy, helsesøster Ricke Brandmo og Maria Gazul. Foto: CHRISTER PEDERSEN