DET FLERKULTURELLE TROMSØ

For første gang satser kommunen på et slikt prosjekt, men det blir en stor utfordring å fremme mangfold på en arbeidsplass, på grunn av språkferdighetene til målgruppene.

Språkutfordringen blant innvandrere avdekkes også i en undersøkelse som er gjennomført av kommunen.

– Språkutfordringer er også bakgrunnen for at vi har satt i gang et tilbud om yrkesrettet norskopplæring for utenlandske arbeidere. Dette kurset gjennomføres fra februar til juni i samarbeid med Voksenopplæringa, sier Merethe Dalseth, prosjektleder for Tromsø kommunes mangfoldsarbeidsgruppe.

Bruker SMS

Språket er en stor utfordring som alle er bevisst på på en mangfoldsarbeidsplass.

Derfor bruker man forskjellige metoder for å løse språklige misforståelser.

– Vi har store utfordringer med å forstå hverandre. Det tar mye tid å gi beskjeder og forklare til utenlandske ansatte, sier Malin Benjaminsen, bogruppekoordinator ved Sør-Tromsøya sykehjem.

– Det kan være veldig vanskelig å kommunisere, både i dialog på jobb, og når kommunikasjon går via telefon. Derfor prøver vi å unngå språkutfordringene ved å skrive SMS i stedet for å snakke, legger Malin Benjaminsen.

Forstår knapt norsk

Det er ni beboere i Bekkeblom-avdelingen på Sør-Tromsøya sykehjem.

– Noen utenlandske ansatte forstår knapt norsk og kan ikke snakke norsk i det hele tatt. Men når de snakker engelsk eller fransk, går det greit. Det er rett og slett mange som har dårlige norskkunnskaper. Men jeg løser problemet med å bruke kroppsspråk, forklarer Jan-Guttorm Lorntzen (62) som er beboer på avdelingen.

Ikke enig

Pårørende er ikke helt enige med Jan-Guttorm Lorntzen.

– Hvis noen av de ansatte er i tvil om de forstår hva som blir sagt, må de be om å få gjentatt hva som blir sagt eller kontakte sine kolleger for å få en forklaring, sier Harald Johnsen (84), pårørende til en beboer på sykehjemmet.

— Jeg ser ingen problem med å kommunisere med innvandrerarbeidere her på sykehjemmet. Selvfølgelig er det lett å få språklige misforståelser i kommunikasjonen, men dette kan man løse med å spørre igjen til vedkommende forstår, sier Kjell Hag (64), pårørende til beboer Reidar Hag (86).

Klar over utfordring

De ansatte er bevisste på at det lett kan oppstå språklige utfordring.

Kulturelle forskjeller og språket er de store utfordringene for innvandrere i det norske arbeidsmiljøet.

– Vi prøver å løse språkutfordring med å lære mer språk. Og vi må bare venne oss til det norske samfunnet for å unngå de kulturelle forskjellene, sier Natalia Manankova som er fra Russland, sykepleier, Sør Tromsøya sykehjem.

– Jeg synes at det er veldig fint å jobbe med utenlandske arbeidere selv om språket er en utfordring, mener Astri Prytz, som er assistent på Sør-Tromsøya sykehjem og norsk.

Tongdee Ottesen er fra Thailand og har bodd i Norge i 30 år.

– Vi er både norske og innvandrere som jobber sammen her på sykehjemmet. Jeg vil bruke mine erfaringer til å hjelpe andre gjennom assistentstillingen min, sier Tongdee Ottesen.

BEBOERE: Beboerne (sittende fra venstre) Jan-Guttorm Lorntzen (62), Reidar Hag (86) og Marit Johnsen (80) sammen med bogruppekoordinator Malin Benjaminsen (stående til venstre) og Merethe Dalseth, prosjektleder for kommunens mangfoldsarbeidsgruppe. Alle foto: Jahangir Akash Foto: JAHANGIR AKASH
EKTEPAR: Beboer Marit Johnsen (80) og hennes pårørende Harald Johnsen (84) er fornøyd med tjeneste fra arbeiderne. Foto: JAHANGIR AKASH
PROSJEKTLEDER: Merethe Dalseth, prosjektleder for i Tromsø kommunes mangfoldsarbeidsgruppe. Foto: JAHANGIR AKASH
BOGRUPPEKOORDINATOR: Malin Benjaminsen, bogruppekoordinator i Sør-Tromsøya sykehjem. Foto: JAHANGIR AKASH