Tromsø LAN i Tromsøhallen Tromsø LAN i Tromsøhallen Foto: Jon Terje Eiterå

TromsøLAN er et årlig arrangement hvor datainteresserte tar med sine egne maskiner og samles under ett tak for å spille. Så langt har 576 deltakere mellom 11 og 33 år meldt sin ankomst.

Bør være aldersgrense

Lill-Tove Bergmo er styreleder i Spillavhengighet-Norge, en organisasjon for problematisk spilleadferd. Hun reagerer på at det ikke finnes noen aldersgrense på helgens arrangement.

– På et LAN må deltakerne selv sørge for mat, søvn og hygiene. Det ville aldri falt meg inn å sende en 11-åring på et slikt arrangement, sier hun.

Målet for mange deltakere er å spille mest mulig under arrangementet, og det er ikke uvanlig at man er våken et helt døgn i ett strekk, med hjelp av koffein– og energidrikker.

– Jeg ble paff da jeg hørte at den yngste deltakeren kun er 11 år. Hvor utviklet er en 11-åring? Det burde være en aldersgrense på minst 15 eller 16 år, og dette er noe det bør settes fokus på, sier Bergmo.

Uten ansvar

Hun understreker at Spillavhengighet-Norge ikke har hatt noen dårlige erfaringer fra TromsøLAN, og at hun har inntrykk av at arrangørene er seriøse. Likevel mener hun at det er flere ting rundt denne type arrangement som skurrer.

– Hvis deltakerne forlater området under arrangementet, har ikke arrangørene noe ansvar for barna. 11 år er ekstremt ungt. Det er ganske drøyt, sier Bergmo.

Hun understreker at spillavhengighet hos yngre er noe som må tas på alvor.

– Mange av dem som tar kontakt med oss har barn som begynte å spille da de var ni eller ti år. Så går det noen år uten at man tenker over det før alvoret smeller i 15-16-årsalderen, sier Bergmo.

Hun oppfordrer foreldre til å engasjere seg mer i barnas spillvaner og ha en åpen dialog med dem.

– Når man velger å investere i en datamaskin eller Playstation til en 10-åring, bør man ikke bare la dem styre helt på egen hånd. Det kan få konsekvenser noen år senere, konkluderer hun.

Lill-Tove Bergmo og Kristine Bårdsen i Spilleavhengighet Norge. Foto: RIKKE LANGE