– Kom igjen. Det er bare fem sekunder igjen!

Oppmuntringen kommer fra Kirsti Nyaas. Hun er instruktør på dametrimmen hver mandag. Foran seg har hun 16 damer som gjør forskjellige styrkeøvelser. De gir det de har de siste fem sekundene. Deretter puster de lettet ut før de går videre til neste post og neste styrkeøvelse.

Dametrimmen ble startet opp for fire år siden i gymsalen på Straumsbukta skole. Rigmor Sagatun er en av dem som har vært med helt fra starten.

– Jeg er med for å holde kroppen i gang og for å bli kjent med folk i bygda. Dette er en sosial samlingsplass, sier hun til iTromsø.

Favner bredt

I løpet av sine fire leveår har dametrimmen blitt ledet av forskjellige instruktører.

– En stund var det ei finsk jente som hadde treningen. Hun kunne ikke norsk, men hun var kjempeblid og fikk kommunisert det hun trengte, sier Kirsti Nyaas.

Få nyheter fra Sør-Kvaløya på vår #superlokale facebook-side!

Deltakerne er mellom 16 og 60 år, og i hovedsak fra Straumsbukta.

– Men det kommer damer helt fra Håkøybotn til Bakkejord, sier Sagatun.

Iris Jæger som bor på Tromsøya har vært med på dametrimmen i et år.

– Hvorfor reiser du hit for å trene?

– Jeg kjenner Kirsti godt, det er hovedgrunnen. Men det er også fordi jeg liker denne typen trening og fordi jeg møter mange nye mennesker, sier Jæger.

Alle nivåer

Treningstimen starter med å få opp pulsen og trene kondisen. Deretter er det styrketrening.

– Treningen skal passe for alle. Det er ikke alle som kan gjøre alle øvelsene, men da kan de gjøre øvelsene på en litt annen måte. Alle kan jo gjøre noe, sier Nyaas.

Rigmor Sagatun nikker.

– Ja, det er det som er så fint. Vi kan trene sammen, selv om vi er i forskjellig form, sier hun.

Vanligvis kommer det mellom 15 og 30 damer for å trene. Onsdager er det også muligheter for å svetter på Straumsbukta skole. Da holder Maria Zachariassen dametrimmen.

– Det er mye spreke damer her, sier Nyaas.