PROSTNESET: Siden november 2013 har havnearbeidere i Tromsø gjennomført blokader mot Nor Lines, fordi de ikke lengre vil bruke registrerte arbeidere i byen.

Ved flere anledninger har havnearbeiderne i Tromsø stoppet lasting på blant annet Hurtigruten, hvor de flere ganger har blitt bortvist og pågrepet av politiet.

Vil presse fram vogntog

Nå varsler havnearbeiderne at det blir to ukers blokade, dag og natt, på Prostneset.

– Vi skjønner at språket NHO forstår er penger. Penger betyr alt. Klarer vi å ramme Nor Lines økonomisk, slik at de vil prate med oss, er et mål i seg selv. Får vi dem til å leie vogntog som må gå til hele Finnmark i 12 dager, så har vi klart det, sier foreningsleder i Tromsø, Geir Ingebrigtsen til iTromsø.

foto
LAGT I JERN Sommeren 2014 ble flere av de streikende havnearbeiderne lagt i jern av politiet. Foto: Marius Fiskum

Han forteller at om Nor Lines må leie inn vogntog vil det koste Nor Lines mellom 50.000 og 80.000 hver dag i de to ukene aksjonen pågår.

Blokaden er varslet inn til politiet i Tromsø, men Ingebrigtsen frykter ikke like store problemer som sist.

– Nå har vi hatt fem blokader som har gått fint. Jeg pratet med politiet, som var interesserte i å høre fakta i saken. Viser politiet velvilje, så viser vi også det.

Største blokade noensinne

– Vi har et mål om å ha minst 20 personer på kaia hver eneste dag, og at det vil bygge seg opp mot helga. Vi har sendt invitasjon til Andy Green, som er en av lederne av de virkelig store fagforeningene i England, som kanskje dukker opp. I tillegg skal vi ha arrangementer på Ølhallen og på Prelaten i løpet av helga.

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å få tak i administrerende direktør i Nor Lines, Tor Arne Borge, uten hell...