Ethan Coen og kona Tricia Cooke gjester Tromsø når Tromsø Internasjonale filmfestival (TIFF) arrangeres på nyåret. Ekteparet står bak flere legendariske filmer, som blant annet Fargo, The Big Lebowski og No Country for Old Men.

Alle tre skal vises under TIFFs sideprogram, i tillegg til ytterligere fem filmer regissert av ekteparet.

Kick-off

– Vi er veldig glade over å kunne dele denne nyheten med publikummet vårt. Det er alltid spennende når store filmskapere ønsker å delta på festivalen, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Hoen møtte publikum på Verdensteatret torsdag kveld, da TIFF arrangerte sin «Kick-off» for TIFF 2024. Her delte festivalsjefen smakebiter på hva som venter TIFF-tilhengerne under filmfestivalen i januar.

Se bildene fra TIFF-arrangementet nederst i saken.

– Ethan Coen er kanskje en av de mest distinkte og prisbelønnede regissørene fra USA, så del er klart at denne muligheten må utnyttes ved å få et gjensyn med Coen-brødrenes lek med sjangre og hyllest til filmhistorien, sier Hoen.

I sideprogrammet Coen-brødrene i retrospekt vil festivalen vise et knippe utvalgte filmer fra Coen-brødrenes portefølje.

Sarahs første spillefilm

Flere andre filmnyheter ble også sluppet torsdag kveld - deriblant Sarah Margrethe Oskals første spillefilm, The Tundra Within Me, som hadde verdenspremière under Toronto International Film Festival i høst. Til TIFF kommer både regissør og film.

The Tundra Within Me forteller en historie om Lena, en tidligere reindriftssame som har gått over til kunsten for så å returnere til sine røtter med et nytt kunstprosjekt.

– Dette er en viktig film i den voksende samiske filmbølgen vi opplever nå, Oskal forteller en personlig historie fra vår egen tid, som mange kan kjenne seg igjen i, og filmen gir et nært innblikk i samisk identitet i dag, sier programsjef for FFN, Astrid Aure.

TIFF røper videre at det blir sørafrikansk dokumentarfilm med lokal tilknytning på festivalen. Dokumentarfilmen! AITSA av Dane Dodds får norgespremière under TIFF. En film som klipper Marte Aasen fra Tromsø har vært med på.

I tillegg slipper TIFF disse titlene til festivalen på nyåret: The Zone of Interest av Jonathan Glazer, Riceboy Sleeps av Anthony Shim og Four Daughters av Kaouther Ben-Hania.