– Jeg er her for vise min støtte, sier Greta Thunberg til VGTV mandag morgen.

Siden torsdag har aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat tatt seg inn i resepsjonsområdet i Olje- og energidepartementet.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Tidligere søndag ble det kjent at Thunberg ble nektet å møte de 13 aksjonistene inne i departementet.

– Grunnen til at dere må være her er skammelig. Den norske stat kan ikke lenger sove gjennom menneskerettsbruddene som pågår. Vi må stå i denne kampen, vise vår støtte i solidaritet. Takk til dere som gjør det, selv om dere ikke burde trenge det, sier Thunberg i en appell foran departementet.

Klokken 03.15 natt til mandag hadde politiet fjernet alle 13 demonstrantene som var inne i Olje- og energidepartementet, etter en begjæring fra DSS. Aktivistene ble kjørt til politihuset, og fikk status som innbrakt. Disse ble senere dimittert.

Mandag morgen er rundt et par hundre demonstranter til stede utenfor departementsbygningen, for å sperre inngangene.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon har rådet ansatte i syv departementer om å ha hjemmekontor, opplyser DSS i en pressemelding.

Meldingen er sendt til ansatte i Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Finansdepartementet, og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

Blant dem som ble innbrakt, men som nå er tilbake utenfor Olje- og energidepartementet, er popstjernen Ella Marie Hætta Isaksen.

– Dette er et tydelig statlig overgrep mot samiske stemmer som blir overkjørt og rettigheter som ikke blir respektert, sier Hætta Isaksen til VGTV.

– Det er reindriften som konsekvent skal ofres og ofres og ofres til fordel for annen industri. Det er den hardeste kampen på mange måter, for mange reindriftssamer opplever at det ikke er en fremtid for dem og at staten ikke legger til rette for at det skal være bærekraftig, sier hun.

– Parallellene til Alta-saken er vonde, for vi burde ha kommet lenger etter 44 år. Vi kjenner de historiske linjene med oss i dag.

Ingen planer om å fjerne aktivistene utenfor

Like etter klokken 04.30 skrev DSS i en pressemelding at de ba politiet om hjelp til også å fjerne demonstrantene utenfor Olje- og energidepartementet.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli sa like etter til VG at politiet har ingen planer om å fjerne demonstrantene utenfor. Disse viste støtte til de 13 aktivistene inne i departementet i løpet av natten.

– Jeg kan se det er litt forvirrende når den pressemeldingen kommer nå, men vi har altså bare fått én anmodning, og den kom i går klokken 22.10. Vi gjør våre egne vurderinger og har per nå ingen planer om å fjerne demonstrantene utenfor departementet.

– Så får vi se hvordan det utvikler seg, men vi har altså ingen planer om å aksjonere utenfor departementet i morgentimene.

DSS gir denne begrunnelsen for at aksjonistene inne i departementet måtte fjernes:

– Det var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen med blokade av flere bygg i regjeringskvartalet som gjorde at DSS ba om hjelp fra politiet. En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb, skriver DSS i en pressemelding.

Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødssituasjon.

NEKTET Å KOMME INN: Greta Thunberg viste støtte til demonstrantene fra utenfor Olje- og energidepartementet natt til mandag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Kritiserer politiet

Ella Marie Hætta Isaksen livestreamet hele aksjonen natt til mandag:

– Det er mye følelser, dette kom så brått og uventet på, det har føltes som et stort svik og overtramp fra lovens lange arm, politiet.

Aksjonistene reagerer på å ha blitt hentet midt på natta mens de sov.

– De har fått beskjed om at de fjernes fysisk klokken 02.25, fortalte Isak Gregers Eriksen i Natur og ungdom like etter klokken 02. Han befant seg utenfor der aksjonen pågikk i en støttedemonstrasjon.

Foto: Gisle Oddstad/VG

Etter at fristen har gått ut sier han aktivistene ble båret inn i en indre heis i departementet og blir fraktet til kjelleren.

– Dette er en skitten og feig strategi fra politiet. Nå aksjonerer de mens alle sover fordi de er redde for at det skal komme ut bilder av unge koftekledde aksjonister som går verden rundt i morgen tidlig, sier Eriksen.

Også Greta Thunberg reagerte på politiets aksjon.

– Det er absurd, og at de kastes ut om natten sier litt om at man forsøker å dempe dette, sier Greta Thunberg til NTB.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli sier det var rent praktiske årsaker som gjorde at demonstrantene ble fjernet på denne måten.

– De fikk til og med tillatelse til å filme og kontakte presse, så det var i hvert fall ikke for å hindre gode bilder, sier han.

STØTTESPILLERE UTENFOR: Slik ser det ut utenfor Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Gisle Oddstad/VG

Natur og Ungdom har sendt ut en pressemelding etter aksjonen. Her reagerer man på politiets strategi.

– Måten arrestasjonen gjøres på er nøyaktig hvordan aksjonen vår, Fosensaken, og det samiske folket i historien har blitt behandlet. Vi blir forsøkt usynliggjort og tiet, her ønsker staten bare å unngå en ny Altaaksjon i bilder og dagslys. Men vi lar oss aldri tie! – sier Elle Rávdná Näkkäläjärvi, som er en av aksjonistene, i pressemeldingen.

Også Ella Marie Hætta Isaksen reagerer kraftig etter den uventede aksjonen.

– Jeg føler meg fullstendig sviktet av politiet, lovens lange arm. Ingen er så sårbar og fredelig som når de sover. Vi har protestert her inne i fire døgn, men akkurat da vi lå og sov, natt til en mandag, velger de å bruke makta si for å fjerne oss!

– Urfolksrett er ikke valgfritt, staten hakke gjort en dritt, ropte aksjonistene da de var i ferd med å bli fjernet.