Halvparten av de spurte ungdommene mellom 15 og 17 år sier at de har drukket seg full det siste året i en undersøkelse gjort av Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Undersøkelsen viser også at ni av ti ungdom som har drukket seg full har gjort det i noen andres hjem minst én gang. To av fem har drukket seg full i sitt eget hjem.

– I våre øyne er det hjemmefestene bidrar til alkoholdebuten for en del ungdom, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT, en organisasjon som blant annet arbeider for å forebygge ungdoms alkoholvaner og hjelpe folk med problemer relatert til rus.

– Mye av ansvaret ligger på foreldrene. Det handler om holdningen til eget alkoholforbruk, men også å ha kontroll over hva barna gjør og hvem de er sammen med, sier Anita Hermandsen, leder for politiets U18-gruppe.

Les også: - Foreldre må ta ansvar

– Normalt å drikke

Hermandsen mener en økt normalisering av alkohol er med på å skape denne utviklingen.

– For eksempel finner vi programmer hvor alkohol og festing er en naturlig del av det hele på TV. Eller vi kan lese vinanmeldelser i media, og i TV– og dataspill blir beruselse ofte normalisert. Dette utgjør ikke nødvendigvis en risiko for all ungdom, men når alkohol normalisert på den måten, blir de som er ekstra utsatt for å prøve det mer sårbare, mener lederen for ungdomsgruppa.

Følger ikke trendene

Andre tall fra Sirus viser at norsk ungdoms debutalder når det kommer til alkohol stiger litt, og ligger nå tett opp under 15 år. Samtidig skal forbruket være nedgående.

– Fra jobben i politiet er mitt generelle inntrykk at dette ikke stemmer med det vi ser i Tromsø. Vår erfaring er at Tromsø-ungdommen drikker mer og de debuterer tidligere, sier Hermandsen.

Les også: Foreldre leide nachspiellokale til barna

– Mange ungdom drikker så mye at de ikke klarer å ta vare på seg selv. De fleste er heldige og har venner som får dem hjem i sikkerhet, noen ganger blir vi involvert, men det er også tilfeller hvor de blir liggende igjen. Det er det vi er mest bekymret for, med tanke på overgrep og vold.

Kjenner ikke grensene

Problemet med at ungdom drikker seg overstadig beruset kan, ifølge Hermandsen, fort skyldes at ungdom ikke kjenner sine egne grenser godt nok.

– Ungdommen kjenner ikke sine egne grenser. Særlig hvis de drikker sprit, sier Hermandsen.

I oktober skrev iTromsø om en økning i salget av såkalt ungdomssprit.

– Da kunne vi ikke uttale oss om det var et problem, men i etterkant har vi lagt merke til at det drikkes en del slik sprit på de ungdomsfestene vi må besøke, sier Anita Hermandsen.