Høyre er i vinden i Bodø, uten at det trenger å si så veldig mye.

Bodø er tross alt en by med så mye vind at man må være innendørs for ikke å være i vinden.

Men her har Høyre fått nesten 35 prosent oppslutning – og gjør sitt nest beste valg i kommunen noensinne. Partiet er dobbelt så store som hovedkonkurrent Ap.

– Jeg har feiret hjemme med en boks krokanis. Mitt eneste nyttårsforsett i fjor var faktisk å spise mer krokanis, sier en smørblid Odd Emil Ingebrigtsen (H) iført sitt største Bodø-glis.

VG møter ham dagen etter valget langs brygga i sentrum.

– Bodø er en by bygd på havets muligheter, derfor er det kun passende at jeg starter valgperioden med å hoppe i havet!

SKIFTE I BODØ: I Bodø er det både klesskifte og skifte av politisk flertall etter valget. Foto: Gisle Oddstad / VG

Storkveita fra Bodø

Ingebrigtsen har invitert VG med på et morgenbad for å feire valget. Det eneste han ikke har tenkt på er en plass å skifte.

– Jeg får bare skifte her utpå brygga. Det er vel ingen av fiskerne her som ikke har sett ei storkveita før, sier den tidligere fiskeriministeren, før han flekker av seg klærne og slår seg på magen.

– Altfor glad i krokanis til noen sixpack!

Høyre-politikeren går med bade-stuntet i fotsporene til tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H), som også kastet klærne i VG – med tittelen «Sjekk kroppen til Høyre-toppen!»

– Skal jeg gå for bomba? Det er jo ei politisk bombe når Høyre får over en tredjedel av velgerne i Bodø!

UPÅKLAGELIG TEKNIKK: Odd Emil Ingebrigtsen tar seg ofte bad i havet i Bodø – og har perfeksjonert «bomba». Foto: Gisle Oddstad / VG

Vel oppe på land er Ingebrigtsen klar for å snakke om politikk:

Ingebrigtsen lover kutt i eiendomsskatten, samt at han har gått til valg på å legge ned en skole i sentrum.

– Jeg tror velgerne gir oss «kred» for å være ærlige. Vi vil ikke gjøre ostehøvelkutt som rammer alle ansatte i våre viktigste tjenester, men foreslår heller noen tydeligere kutt, sier han.

– Borgermester

Ingebrigtsen har hatt et fortrinn i valgkampen som et kjent ansikt i i Bodø. Både som lokalpolitiker i en årrekke, og tidligere fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.

– Vi har drevet valgkamp som om jeg allerede er en slags borgermester. Vi har forsvart de ansatte i kommunen, snakket om våre saker, mens Ap har angrepet oss. Så det har vært snudd på hodet, jeg tror folk har opplevd meg som en sittende ordfører allerede.

BLÅ VIND: Alt blåser i Bodø. Men ingen vind er så kraftig som Høyrevinden i Nordlandshovedstaden. Her jubler Bodø Høyre for valgresultatet mandag kveld. Foto: Gisle Oddstad / VG

Ingebrigtsen mener Høyres brakvalg i nord skyldes en protest mot regjeringa.

– Overraskelsesangrepet på kystnæringa har skapt et kjølig raseri som har ulmet under overflaten. Her har folk et nært forhold til sine lokale bedrifter. Folk reagerer kraftig. Oppdrettsnæringen skal betale mer skatt, men måten det skjedde på har vært uakseptabel.

FRISKT: – Man trenger ingen utredning for å slå fast at det er godt med et bad i havet, formaner den tidligere fiskerministeren, mens han plasker rundt. Foto: Gisle Oddstad / VG

Størst pengepung i hele Bodø

Ingebrigtsen klarte å samle inn enorme ressurser for å stille som ordfører, hele 1,3 millioner kroner fra private donerer. «Verdenshistorisk nivå i Bodø», som Ingebrigtsen selv har formulert det.

– Det har vært en stor hjelp, og vi har brukt mye ressurser på å nå unge velgere på Instagram.

Bodø Høyre har engasjert et lokalt selskap av to unge damer for å drive digital valgkamp.

– De har klart å oversette politikerprat til å bli enda mer forståelig og tydelig budskap, og på sosiale medier har vi henvendt oss til unge velgere.

ENDA ET BADEBILDE? Kan det bli nok badebilder av Bodøs neste ordfører? Nei, mener vi. Foto: Gisle Oddstad / VG

Høyre og «generasjon Z»

Ingebrigtsen mener Høyre snakker om verdier som dagens unge bryr seg om.

– Jeg har vært på et foredrag om «generasjon Z». De bryr seg om personlig frihet og individualitet. Kanskje er dette en stille protest mot sentralmakta og overstyring i folks liv?

Ingebrigtsens sønn, Erlend Ingebrigtsen har vært engasjert i AUF, og ledet fylkeslaget i Nordland. Det har gitt gode diskusjoner hjemme, røper pappaen.

– Jeg er stolt over hans politiske engasjement, så blir han nok voksen etter hvert. Han har startet egen bedrift, og når man tjener egne penger får man et annet syn på verdiskapning, mener han.

RIVALER: Aps ordførerkandidat Ann Kristin Moldjord gratulerer Ingebrigtsen med seieren. Foto: Gisle Oddstad / VG

Bodøs sittende Ap-ordfører, Ida Pinnerød, stilte ikke til gjenvalg. Dermed var det den mindre kjente Ann Kristin Moldjord som tok opp kampen om å beholde makta for Ap i Bodø. Hun møter Ingebrigtsen og gratulerer ham nok en gang med valgseieren.

– Høyre har gjort et brakvalg. Demokratiet har seiret heter det vel. Vi har gjort et altfor dårlig valg, og vi merker en Høyrebølge som slår inn over landet og alle de store byene, sier hun.