– Jeg har gjort feil og slurvet, og tar selvfølgelig konsekvensene av det. Jeg aksepterer at min masteroppgave annulleres og kommer ikke til å klage på vedtaket, sier Sandra Borch.

I en pressemelding i regi av Borch står det at hun ikke må ta hele utdanningsløpet på nytt, men skrive ny masteroppgave i rettsvitenskap for å få tilbake graden.

– Jeg er motivert for å skrive en ny masteroppgave og vil forsøke å finne tid til det. Utover det anser jeg saken som avsluttet fra min side, og vil fremover ha fokus på å jobbe med viktige politiske saker i justiskomiteen og som stortingsrepresentant for Troms, sier Borch.

I vedtaket fra UiT står det at «Borch har fusket og at resultatet fra masteroppgaven må annulleres. Vitnemålet må trekkes tilbake.»

Borch utestenges ikke «da det er nesten 10 år siden hun avla eksamen».

Sendte begrunnelsen i 2014

I begrunnelsen skriver nemnda som vurderte saken at oppgaven ble vurdert til karakter D i 2014. I det opprinnelige sensurvedtaket sto det at «det er en god del feil og unøyaktigheter både i teksten og i noteverket», men kildebruken er ifølge nemnda ikke kommentert utover det. Det ble ikke startet fuskesak.

Nemnda skriver videre at «begrunnelsen for sensurvedtaket er datert 11. mai 2014, og ble slik som for alle studenter rutinemessig tilsendt Borch».

Dette er stikk i strid med det Borch selv har hevdet.

I starten av mars sa hun til E24 at hun først i 2024 ble klar over at UiT hadde funnet tekstlikheter og satt henne ned i karakter i 2014, fordi hun ikke ba om å få begrunnelsen da hun fikk karakteren.

«I likhet med alle masteroppgaver som ble levert inn ved Det juridiske fakultet, ble besvarelsen til Borch, underlagt plagiatkontroll i verktøyet Ephorus. Plagiatrapporten viste 15 prosent likhet med andre kilder. Det ble ikke startet en sak, der Borch ble mistenkt for å ha fusket» heter det i nemndas vedtaket, som Borch har delt utdrag fra.

Konstituert avdelingsdirektør Julia Holte Sempler ved UiT sier at det ikke er aktuelt å dele hele begrunnelsen.

– Det er med bakgrunn i forvaltningsloven. Vi har ikke mulighet til å gi ut informasjon om saker som går til Nemnda.

– Vi registrerer jo at Borch selv har gått ut med informasjon fra vedtaket i Nemnda. Og vi kan bekrefte at Sandra Borch ikke lenger har en grad ved UiT, sier hun videre.

Gikk av som statsråd

19. januar skrev E24 at en rekke passasjer i Borchs masteroppgave var identiske med andre studentoppgaver. Under en pressekonferanse samme kveld innrømte Borch at hun hadde hentet tekst fra andre studenters oppgaver, og varslet at hun ville gå av som statsråd.

Allerede kvelden før publiserte «Oslostudenten», en konto på X (tidligere Twitter), flere meldinger der han peker på en rekke identiske passasjer fra Borchs masteroppgave og andre kilder.

I starten av mars uttalte Borch seg for første gang til mediene siden pressekonferansen. Overfor E24 beskrev Borch arbeidet sitt med oppgaven som «sløvt og slurv», at hun «sannsynligvis har klippet og limt» og at hun var veldig opptatt av å bare få den gjennomført og godkjent.

– Jeg er jo veldig tydelig i dag på at jeg ikke har jukset bevisst, men når jeg ser de tekstlikhetene som er der, så er jo det innenfor kvalifikasjonene til juks, sa hun til E24-podkasten Stopp Verden.