Et nytt internasjonalt selskap får nå negativ oppmerksomhet fra Ukraina.

I en fersk oppdatering på nettsidene hvor Ukraina holder oversikt over sine egeninnførte sanksjoner og selskaper de mener støtter Russland finansielt, finner man fredag den amerikanske tobakksgiganten Philip Morris.

Philip Morris gjennomførte i fjor høst et oppkjøp av Swedish Match, som i tur står bak populære snusmerker som General, G.3 og The Lab.

Philip Morris er også produsenten av sigarettmerkene Marlboro og Chesterfield, blant mye annet.

Det er Ukrainas nasjonale antikorrupsjonsbyrå (NACP) som står bak nettsidene, hvor blant andre Mondelez ble oppført tidligere i år.

SAS varsler grep

Da Mondelez havnet på listen, besluttet blant andre SAS å boikotte produktene og merkevarene de distribuerte, som norske Freia.

SAS selger ikke Philip Morris-produkter om bord på egne flyvninger eller i lounger, opplyser pressesjef Tonje Sund i SAS overfor E24.

Imidlertid finnes det Marlboro-sigaretter i tax free-sortimentet som er en del av charter-tilbudet til enkelte charter-operatører som SAS flyr for.

– Mens vi med med Mondelez og Bacardi selv kunne gå direkte inn og raskt gjøre disse endringene for egen trafikk, vil det for charter-flygninger kreve en dialog med flere aktører – noe vi kommer til å gjøre så raskt som mulig, sier Sund.

«Tomme ord»

«Etter utbruddet av fullskala-krigen kunngjorde Philip Morris sin intensjon om å selge sine russiske eiendeler og forlate det giftige markedet. Senere ble det imidlertid klart at dette var tomme ord», skriver ukrainske myndigheter om selskapet.

De går videre med å kalle Philip Morris «en av hovedsponsorene av krigen i Ukraina», fordi det amerikanske selskapet fortsatt betaler enorme summer i skatt til Russland.

Regnskapene til det russiske datterselskapet Philip Morris Izhora viser at de økte omsetningen i 2022 med 8 prosent til 140,3 milliarder rubler. Selskapet betalte over 12 milliarder rubler i skatt i fjor, ifølge Ukraina.

Det tilsvarer rundt 1,36 milliarder norske kroner.

Samfunnskontakt (external affairs manager) Kristian Tonning Riise i Philip Morris Norway har fått oversendt en rekke spørsmål fra E24. Selskapet svarer ikke på spørsmålene, men understreker i en kommentar etter publisering at det «står i solidaritet med Ukraina og med det ukrainske folket».

– Vi har gitt nødhjelp til de som er berørt av denne forferdelige krigen, inkludert våre donasjoner til humanitær hjelp, og evakuering av tusenvis av mennesker fra konfliktsoner til tryggere steder. Nylig bekreftet vi vår forpliktelse til Ukraina og det ukrainske folket ved å investere i en ny fabrikk i Ukraina, skriver Tonning Riise.

Boikottet Freia

Den ukrainske listen fikk stor oppmerksomhet i Skandinavia da Freias morselskap Mondelez havnet på listen i mai.

Listeføringen førte til at SAS og en rekke andre selskaper begynte å boikotte produkter fra Mondelez, inkludert Daim og Freia.

I etterkant av et møte med utenriksdepartementet snudde Elkjøp, Norwegian og Widerøe sitt standpunkt. Selskapene ville heller forholde seg til EUs sanksjonsliste, og ikke Ukrainas «svarteliste». SAS og Strawberry fastholder derimot på boikotten.

I Sverige har derimot myndighetene og politikere gått langt i å oppfordre til en boikott, noe som har rammet sjokoladeprodusenten Marabou.

I juni kunngjorde Mondelez at virksomheten i Russland vil skilles ut fra resten av selskapet innen årsskiftet.

Tobakk i søkelyset

Også et annet tobakksselskap, Japan Tobacco International (JTI), er nå oppført på Ukrainas svarteliste.

Selskapet skal ifølge Ukraina ha tjent 2 milliarder dollar fra det russiske markedet i 2022.

– Angående Russland, selv om vi fortsetter å produsere og distribuere produktene våre, så er det store driftsutfordringer, skrev administrerende direktør Masamichi Terabatake i JT Group i anledning resultatet for tredje kvartal 2022.

– Under disse omstendighetene fortsetter JT Group å fatte de nødvendige beslutninger for å adressere den stadig endrede situasjonen, i samsvar med gjeldende regelverk og internasjonale sanksjoner.

Sveitsbaserte Japan Tobacco International hadde en omsetning i Russland på 7,4 milliarder dollar i 2021, hvorfra 3,6 milliarder gikk tilbake inn i det russiske budsjettet, ifølge ukrainske myndigheter.

«Dette er prisen for rundt 100 russiske jagerfly med kinzhal-missiler, som terroriserer ukrainske byer nærmest daglig», skriver NACP.