Like før jul kom seg Øyvind og Elise gjennom det første nåløyet på veien mot NM-finalen for kokkelærlinger. Da vant de regionfinalen i Tromsø.

Nå står semifinalene for tur – om to uker skal de to lærlingene, samt deres lagleder Olav Børtveit, til Stavanger for å konkurrere videre.

– Da skal vi lage to retter – en kveitefilet som vi skal koke i smørsaus med sopp og tomater og en svinekam som vi skal fylle med epler og svisker, forteller Elise Lorentsen, lærling på Mathallen i Grønnegata.

Treningsøkt på kjøkkenet

Da iTromsø treffer teamet har de nettopp gjennomført en treningsøkt inne på kjøkkenet der Elise arbeider til daglig. De har kokt kveita og stekt svinekammen – og fått veiledning og peptalk fra lagleder Børtveit.

– Det er flinke folk – om de leverer som i dag tror jeg de vil ta seg til finalen. Det er ikke mye å utsette på det de serverte i dag, sier han.

Olav Børtveit er kjøkkensjef på Emmas Drømmekjøkken. Der er Øyvind Johansen lærling.

Utfordring

– Det er veldig morsomt å delta i en slik konkurranse – og det er en utfordring å få alt til å bli slik som vi ønsker, sier den unge lærlingen.

Han forteller at han og lagkamerat Elise trenger i lag og at de får veiledning av lagkaptein Børtveit.

– Vi får både veiledning som lag og individuelt om det er noe vi trenger å øve ekstra på, sier han.

Konkurransen de skal delta i – som har det offisielle navnet «NM-cupen for Kokkelærlinger» har lang tradisjon og det er mange deltakere som skal gjøre opp om de gjeveste plasseringene.

Representerer kokkelauget

– Til semifinalene – som skal arrangeres den 29. januar – kommer det til sammen 18 lag fra hele landet. I finalen som går dagen etter er det plass til seks lag, og jeg tror at vårt lag har god sjanse om å gå dit, sier oldermann i Kokkenes Mesterlaug i Troms, Jørn-Eirik Johnsen.

Det er lauget som sender lærlingene til Stavanger.

– Det er kjempemorsomt at vi har fått to av «våre» til finalen. Fra før har vi representanter i finalen for matfagelever – så det gror godt, sier Johnsen.

Trene kreativt

I semifinalene handler det om å komme så nært de klassiske oppskriftene som mulig, dette for å vise at man behersker de klassiske grunnteknikkene innenfor faget.

Når man er i finalen er det andre boller som gjelder. Da er det opp til kokkelærlingene å tenke utenfor boksen.

– I finalen vil vi få utdelt såkalte «mystery boxes» der vi ikke kjenner innholdet. Derfor vil det være opp til laget å tenke kreativt, sier Børtveit.

Elise Lorentsen er imidlertid ikke bekymret.

– Det er vel egentlig ikke så mye i konkurransen som er vanskelig, det handler om å få alt til å stemme sammen – smaker, timing, presentasjon og samarbeid, sier hun.

foto
OLDERMANN: Jørn-Eirik Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug i Troms, er kokfornøyd med at to av laugets lærligner er kvalifisert til landsfinalene i NM for kokkelærlinger i Stavanger. Foto: LARS MARIUS MATRE