Flere fly ble både forsinket og kansellert til og fra hovedstaden. Fredag sendte SAS derfor ut denne meldingen til sine passasjerer:

- Vi setter opp en buss til Oslo med avgang fra Tromsø Lufthavn klokka 15.30 det er begrenset antall plasser tilgjengelig og vi ber interesserte tar kontakt med SAS Service Senter i første så snart som mulig for å registrere seg på passasjerlisten. Mvh SAS.

300 berørt

300 av SAS sine passasjerer ble berørt av innstillingene.

- Buss for fly skal derfor være et alternativ for de passasjerene som ønsket å komme seg sørover, sier stasjonssjef for SAS ved Tromsø lufthavn til iTromsø, Arne Kildalsen.

- Aprilspøk

Marianne Nikoma skulle tatt fly til Oslo fredag morgen. Da hun møtte opp på flyplassen rundt klokka 05.00 fikk hun beskjed om å dra hjem. Passasjerene skulle få informasjon på sms.

- Jeg hørte ingen ting før klokka 14.15. Da fikk jeg en sms om at de skulle sette opp buss fra Tromsø til Oslo. Man skulle nesten tro at det var en aprilspøk, sier Nikoma til iTromsø.

For henne er det uaktuelt å sette seg på bussen til Oslo.

Lite informasjon

- Jeg skulle til Sogndal for å gå på ski med en venninnegjeng. Etter planen skulle jeg tilbake til Tromsø onsdag. Om jeg hadde blitt med bussen ville jeg ikke fått særlig mye tid til å gå på ski, etter alle reisingen. Nå dropper jeg turen og tar meg heller en skitur på innlandet her, sier Nikoma.

Hun synes SAS har gitt henne svært lite informasjon.

- Jeg hørte ingen ting mellom klokka 05.00 og 14.15. De kunne i alle fall ha sendt ut en sms om at de jobbet med saken, slik at vi vet at vi ikke er glemt. Det er helt umulig å komme gjennom på telefonen og i skranken på flyplassen sitter det bare to stykker. Køen er kjempelang, sier Nikoma.

- Et lite eventyr

31 passasjerer valgte å sette seg på den første bussen til Oslo som gikk like etter klokka 16.00. Blant dem var studentene Mariann Forsberg, Vilde Bjørndal, Kristine Kirkbøen og Maren Lund Andresen.

- Det blir jo et lite eventyr. Vi velger å ta bussen slik at vi kommer oss hjem på påskeferie. Vi kunne fått fly på søndag, men nå er vi sikre på at vi kommer oss hjem, sier én av studentene Kristine Kirkbøen.

Ekstra buss

Neste buss gikk til hovedstaden klokka 17.30.

- Vi har plass til vel 48 passasjerer i hver buss. På bussen som gikk 17.30 meldte mellom 30 og 35 sin interesse, sier stasjonssjef for SAS ved Langnes lufthavn, Arne Hugo Kildalsen.

- Hva skjer med de passasjerene som ikke tar buss?

- De står på venteliste på de flyene som går i løpet av helgen, men de er foreløpig fullbooket. Vi jobber kontinuerlig med alternativ transport til dem, forteller stasjonssjefen.

Han forteller at de berørte passasjerene som valgte å ikke ta buss for fly, vil få oppdatering fortløpende.

Flere velger å ta buss for fly til Oslo. Da har de en over 20 timers lang bussreise foran seg. Foto: Monika Aaserud
Her er bussen som frakter passasjerene fra Tromsø til Oslo. Foto: Monika Aaserud
Studentene Mariann Forsberg (til venstre), Vilde Bjørndal, Kristine Kirkbøen og Maren Lund Andresen velger å ta buss for fly til Oslo. Foto: Monika Aaserud