Gjøa Orheim (24) i Norske redningshunder slipper sin fem måneder gamle hund løs for å snuse fram skredofferet. Etter få minutter har Eira markert området hvor Sørensen ligger og starter gravingen. Med litt hjelp fra matmor tar valpen seg inn til skredofferet.

Øvelse

Den frivillige organisasjonen Norske redningshunder er blant de første på stedet når et snøskred har gått. De trenes opp til å redde liv og på kort tid var Lisbet Sørensen lokalisert og gravd fram.

Denne gangen var det kun en øvelse, men treningen er nær realiteten når et snøskred går.

Les også: Dag overlevde snøskred

Enkelt

Gjøa Orheim (24) har akkurat startet sin trening av hunden sin Eira. Valpen skal bli en av Norske redningshunder og mye trening skal til før hun er på nivå med de erfarne lavinehundene.

– Øvelsen vi akkurat gjennomførte er en relativt enkel øvelse. Eira er bare en valp, derfor trenger hun puddersnø og heller ikke for dyp grop. Når hun har gravd fram personen under snøen blir hun belønnet av personen som ligger der nede, sier Orheim.

Eira er av rasen Lapsk Vallhund og er godt egnet som lavinehund. På samme trening er også Spiff, en to år gammel Border Collie, sammen med sin eier Susanne Bengtson og den «pensjonerte» skredhunden Gyffi, en Jaktlabrador på 11 år, med sin eier Lisbet Sørensen.

Prøver

Norske redningshunder deler prøvene som lavinehundene skal gjennom i prøve A, B og C. Prøve C er den første og enkleste prøven hunden skal gjennom, Deretter blir det mer utfordrende på B og A. Eira og hennes matmor har akkurat startet treningen og jobber mot C-prøven.

– Det er vanskelig å forklare hvorfor jeg valgte at min hund skulle bli lavinehund, men det gir meg mye mer som eier. Motivasjonen min for å drive med dette er en blanding av tre elementer. Man redder liv og gjør en positiv innsats for samfunnet, samtidig får man en glad og trent hund. Og ikke minst, så er det veldig sosialt å drive med dette, sier hun.

15 timer

Normalt regner instruktørene at en hund er klar for Norske redningshunder etter en hard treningsperiode på mellom to og fire år. Da er det ikke bare hunden som skal trenes. Eierne har også en stor rolle i opplæringen.

– I fase C er det omtrent 75 prosent trening for hunden og 25 prosent trening av eieren. Fase B er det omtrent 50/50. I fase A er det 75 prosent eier og 25 prosent hund. Det er utfordrende å trene dem, men samtidig veldig spennende, sier Susanne Bengtson som er distriktsansvarlig i Norske redningshunder i Troms.

Selv har hun hunden Spiff som er klar for sin siste og avgjørende prøve. Allerede lørdag, hvis den består testen, kan den bistå i redningsarbeid.

– Det ligger mye trening bak. Vi har omtrent 15 timer med fellestrening i uka og i tillegg kommer egentrening av hund og eier, sier hun.

Dødsskred

Bengtson påpeker at bruken av hund i et skredområde er svært effektivt.

– Når et skred har gått bruker hundene kort tid på å snuse seg fram til offeret. Skredet som gikk i Lyngen var gjort omtrent etter lærerboken. Hvis vi skulle brukt våre redskaper uten hjelp fra hunder ville vi brukt betraktelig mye lengre tid. Dette gjør at de pårørende raskt får tilbakemelding, sier hun.

LIVREDDER: Valpen Eira på fem måneder er godt i gang med treningen for å bli en topptrent lavinehund. Her er hun i farta under en trening i Finnvikdalen og skal snuse seg fram til et skredoffer som ligger begravd omtrent en meter under snømassene. Alle foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
BELØNNING: Spiff jobber mot å bestå siste og avgjørende test før den kan kalle seg lavinehund. Her har Spiff gravd seg ned i hula hvor skredofferet ligger og fått belønning for funnet. Foto: Ronald Johansen
Graver: Slik jobber de frivillige medlemmene i Norske redningshunder. De trener omtrent 15 timer i uka, pluss egentrening av hund og fører, for å bistå i redningsarbeid når et snøskred går. Fra venstre: Gjøa Orheim, Susanne Bengtson, distriktsansvarlig i Norske redningshunder i Troms og Lisbet Sørensen. Foto: Ronald Johansen
REDDET: Her blir iTromsø-fotografen funnet begravd under snømassene av hunden Eira i løpet av få minutter. Her sammen med eier Gjøa Orheim som trener opp Eira til å bli lavinehund. Foto: Ronald Johansen
TRENER: Gjøa Orheim, Susanne Bengtson og Lisbet Sørensen, sammen med sine hunder Eira, Spiff og Gyffi. De trener hardt hver dag for at hundene skal bistå i livsviktig redningsarbeid i skredområder. Foto: Ronald Johansen