Det kunne ha endt skikkelig ille, mener hun.

– Alle burde være kjent med at man aldri, under noen som helst omstendigheter, etterlater et barn i en varm bil når sola er så sterk som nå, sier hun oppbragt til iTromsø.

Oppdaget barn i varm bil

Det var lørdag Stenhaug-Bendiksen kom til Grøtfjord. Temperaturen på den populære stranda utenfor Tromsø var kloss opp mot 25 varmegrader, og det var pakket med folk. Det var svært mange biler parkert ved fjorden og langs veien, så hun kjørte i krypefart langs veien for å finne plass til sin egen bil.

– Da så jeg helt plutselig gjennom vinduet på en annen bil noe rosa. Jeg bråstanset og så at det var en unge som satt alene i bilen, forteller hun.

Stenhaug-Bendiksen er SFO-leder, og utdannet til å arbeide med barn – og vet hvor farlig det kan være for små barn å bli overopphetet.

Svetten rant og var rød i fjeset

– Da jeg kikket inn gjennom vinduet, så jeg at svetten rant og at den vesle jenta var helt rød i fjeset, forteller hun.

Stenhaug-Bendiksen ga seg til å rope etter foreldrene til barnet, men fikk ikke svar.

Til all lykke var bilen ikke låst, slik at hun fikk åpnet døra og løftet ut jenta – som var i ettårsalderen.

– Hun var veldig varm da jeg fikk henne ut av bilen, sier Stenhaug-Bendiksen.

Det var flere andre personer som samlet seg rundt bilen og som prøvde å komme i kontakt med den ansvarlige for barnet.

Mora kom sakte gående

– Etter noen minutter så kom det en dame ruslende bortover mot bilen, og som innrømmet at det var hennes barn, sier Stenhaug-Bendiksen.

Hun reagerer svært kraftig på at mora ikke så ut til å forstå alvoret i situasjonen.

– Jeg sa til henne at barnet kunne ha dødd i bilen. Det er livsfarlig, men mora mente at det ikke var noe problem – hun hadde latt barnet sove i bilen før.

– Hun sa videre at hun var alene med "ungene" og at det var vanskelig for henne, sier Stenhaug-Bendiksen.

Hun sier at hun ble så sint og fortvilet over oppførselen til kvinnen at hun var nødt til å simpelthen bare overrekke barnet til mora og gå fra stedet.

Angrer

– Da jeg fikk summet meg etter en stund, gikk jeg tilbake for å ta registreringsnummeret på bilen, men da hadde mora dratt sin vei, forklarer hun.

Det var som sagt flere personer som kom til stedet mens hun prøvde å finne foreldrene til barnet, og flere av disse mente at man burde melde fra til politiet eller barnevernet.

– Det skulle jeg ha gjort, jeg angrer på at jeg ikke gjorde det. Det burde være kjent for alle at det kan føre til at barn dør om de blir etterlatt i overopphetede biler, sier Stenhaug-Bendiksen.

Både helsemyndigheter, politi og bilistorganisasjoner advarer sterkt mot å la barn sitte alene i varme biler.

– Burde være kjent for alle

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om den spesifikke situasjonen i Grøtfjord ettersom vi ikke kjenner detaljene, men det burde være allment kjent at man ikke skal la barn sitte igjen i varme biler, sier operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Karl Erik Thomassen til iTromsø.

Nettstedet Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettider at "Hvis en bil parkeres i sola en varm sommerdag, kan dashbordet på bilen bli over 70 grader på en time. Hvis et barn blir sittende igjen i en en bil som oppnår en slik varme, kan barnet få store skader eller til og med dø".

Norges Automobil-Forbund har gått ut og advart folk mot å la barn og dyr sitte igjen i biler som er parkert i sola.

"I sommersolen stiger temperaturen i en parkert bil til det dobbelte i løpet av ti minutter. Allerede etter noen minutter er bilen så varm at den utgjør en potensiell dødsfelle", skriver NAF på sine hjemmesider.

NAF peker på at det allerede ved 31 graders varme i bilen kan blir fatale følger for barn og dyr.

Hjertet kan stanse

"Barn er spesielt utsatt for overoppheting fordi de regulerer kroppstemperaturen mye dårligere enn voksne. Blir kroppsvarmen over 40 grader, vil et barn få vanskeligheter med å puste og hjertet kan stoppe", skriver de.

Camilla Stenhaug-Bendiksen oppfordrer alle foreldre til både å tenke etter selv når det er så varmt som nå – og ikke minst reagere dersom de oppdager barn som sitter i varme biler.

– Førsteprioritet vil være å få ut ungen, vi har ingen å miste, påpeker hun.