Det var en ettermiddag i juni at en tromsømann i tyveårene skulle kjøre inn til Tromsø i jobbsammenheng, og hadde tilbudt en mann skyss. Haikeren, som det senere skulle vise seg, var politibetjent.

Den nå dømte mannen skal ha brutt loven flere ganger under kjøringen, ved å blant annet ikke overholde fartsgrensene.

Under kjøringen tok politimannen, som aldri ga seg til kjenne, både video- og lydopptak fra turen. Blant annet av speedometeret til den nå dømte mannen, som på ett punkt skal ha målt 142 km/t i en 90-sone.

Politibetjenten tok kontakt med kollegaer innen politiet, som stoppet bilen ved Statens vegvesens kontrollstasjon i Tromsdalen.

Da fortalte politimannen den tiltalte at han var politi, og beslagla mannens førerkort på stedet.

DØMT: Tromsømannen ble fredag dømt i Nord-Troms og Senja tingrett. Foto: Ronald Johansen

Ugyldig bevis

Under rettssaken begjærte tiltaltes advokat at lyd-, video- og vitnebeviset fra politimannen ikke skulle føres for retten. Dette var tingretten uenig i, og så ingen grunn til å behandle begjæringen.

Et av lydklippene er fra en telefonsamtale mellom den dømte mannen og en kollega i en annen bil, der de skal tullet og ledd av livsfarlige trafikksituasjoner de nettopp har forårsaket.

Lyd- og videoklippene, sammen med betjentens forklaring, ble sentral i straffesaken, og retten mente at dette talte for at mannen er en åpenbar og alvorlig risiko i trafikken.

Mannen har også blitt fratatt førerkortet flere ganger tidligere, inkludert etter ruspåvirket kjøring.

Tingretten var ikke i tvil om mannens skyld, og la ned en enstemmig dom om 18 dagers betinget fengsel, en bot på 18.000 kroner og tap av førerretten for alltid, samt saksomkostninger på 5.000 kroner.