Det er spørsmålet bransjenettverket Mat Fra Troms både vil stille og gi svar på ved et stort frokostseminar som innleder årets Smakfestival.

– Vi ønsker å gi konkrete råd og tips på hvordan man kan sette lokal mat på menyen, forteller Sara Møllebakken i Sjømatrådet – som er en av deleierne i nettverket.

foto
SEMINAR: Sara Møllebakken i Norges sjømatråd er en av arrangørene av det store frokostseminaret som går av stabelen tirsdag – og som innleder årets Smakfestival.

Det er flere grunner til at temaet blir viet et helt seminar, forteller hun videre.

Enorm turistvekst

En av hovedgrunnene er imidlertid den voksende etterspørselen etter lokal mat fra den eksploderende turistnæringen.

– Turistene vil ha mat som er produsert og laget i nærområdet, sier hun.

LES OGSÅ: Stjernekokker laget festmåltid på sykehjem – Karen (93) er storfornøyd

Ifølge Møllebakken har ikke restaurantene fulgt like nøye med i timen som andre deler av reiselivsbransjen. Det finnes selvfølgelig mange unntak, men generelt er ikke spisestedene flinke nok til å løfte fram retter som er hentet fra nærmiljøet.

Må servere «ekte» mat

– Vi bor jo midt i matfatet, og da holder det ikke å kun servere standard fabrikkmat. Da må man løfte fram det som gjør matopplevelsen spesiell, sier hun.

foto
SUKSESS: Espen Ramnestvedt og kona Eva-Linda driver den vesle restauranten Smak i Skippergata med stor suksess.

Til seminaret har man derfor invitert en rekke foredragsholdene som alle sammen har en god historie å fortelle om hvordan de har opplevd fremgang med å satse lokalt.

– Blant annet skal Espen Ramnestvedt fortelle om hvordan han har klart å lage en suksess med lokale råvarer på sin nyåpnede restaurant Smak i Skippergata, sier Møllebakken.

LES OGSÅ: Da Martin (13) ble matlei, tok familien grep. Her er ekspertenes råd

Foredragsholdere fra nord

Andre foredragsholdere er – for å nevne noen – ledelsen i Buktafestivalen som skal si noe om hvordan man har skapt konseptet Rock, øl og sjømat, og Arne Lundberg fra Lapphaugen turistsenter ved Bjerkvik – som er en av landets beste veikroer.

Dog er det ikke bare turister som skal få nyte godt av nordnorsk mat og nordnorske råvarer.

foto
SMAKFESTIVAL: Den femte Smak-festivalen innledes tirsdag. Dette bildet er fra fjorårets festival.

Må tørre å satse lokalt

– Det er vel så viktig at også lokalbefolkningen og andre som besøker oss får smake og spise god, lokal mat med en historie. Da er det viktig at restaurantene har turt å sette rettene på menyen, sier Møllebakken.