Taktfast til lyden av trommer gikk barn og eldre med flagget i hånda sammen i tog i dag, onsdag. På Kvaløysletta sykehjem har man for tredje året på rad arrangert en egen maifest på forskudd med både tog, korps og pølser i tillegg til ordinær 17-mai feiring.

– Det er kjempefint å få være med i et tog igjen, jeg kan ikke huske sist jeg gjorde det. Jeg har gledet meg veldig til dette, spesielt å vinke til alle de glade barna som er her, sier beboer Olaug Slåttnes (89).

Samlende anledning

Det bor 71 eldre på Kvaløysletta sykehjem, fordelt på fire avdelinger. Forskuddsfeiringen er dermed en ekstra anledning som samler alle beboere, pårørende og ansatte til felles hygge og god mat.

– Det er strålende, det er jo en dobbel 17-mai feiring. Det er viktig å feire nasjonaldagen med hurrarop og bløtkake. Den har jeg gledet meg til, smiler Kåre Jensen (87) lurt.

Sterke følelser

I Tromsø er det bare Kvaløysletta sykehjem som arrangerer en slik markering på forskudd for at de eldre skal få gå i tog. Det er en feiring som bærer preg av mange følelser, spesielt i år da det er 70 år siden Norge gjenvant sin frihet. På sykehjemmet lider opp mot 85 prosent av beboerne av demens, men minnene fra krigen sitter godt i.

– Det er sterke følelser i sving. For dem betyr det å vifte med det norske flagget så uendelig mye mer enn for oss andre og mange av dem har ikke gått i tog på flere tiår. Vi gjør dette for å heve livskvaliteten deres, sier aktivitetsleder Karine Helga Hansen ved Kvaløysletta sykehjem.

Musikk som kommunikasjon

Kjente mai-sanger og korpsmusikk står naturlig nok i fokus under den årlige maifesten. På sykehjemmet har de erfart hvor viktig nettopp det er i omsorgsarbeidet især når det gjelder demente. I tillegg til en årlig maifest har de konsert på sykehjemmet en gang i uka.

– Musikk er gjenkjennbart i en ellers kaotisk verden. Det er som om kroppen husker sangen og rytmen selv om minnet ikke gjør det. Vi ser blant annet at de eldre som vanligvis ikke snakker så mye, synger ivrig med på sangene. Det er følelsesladet å se hvordan det åpner opp for smil og kommunikasjon, sier aktivitetslederen.

Send oss dine blinkskudd fra 17. mai-feiringa!