Regjeringen vedtok i høst skattekutt for til sammen 9 milliarder kroner i 2016. Det betyr blant annet at skattesatsen på alminnelig inntekt endres fra 27 til 25 prosent. Dette får ifølge NTB følger for rentefradraget for dem som betaler huslån. Har du et huslån på 500.000 kroner, «mister» du 1.251 kroner i rentefradrag, mens hvis du har huslån på 3 millioner kroner taper du 4.250 kroner i rentefradrag.

Økt særfradrag

Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 1,2 millioner kroner til 1,4 millioner kroner i 2016.

Særfradraget for enslige forsørgere øker med 250 kroner i måneden til 4317 kroner per måned. Dette utgjør 51.800 kroner i særfradrag for hele 2016.

Også satsen for engangsstønad ved fødsel og adopsjon økes – fra 44.190 kroner til 46.000 kroner.

Er du blant de som får dagpenger fra Nav, får du nå også dagpenger når du tar ferie, ifølge NTB.

Mer på BSU, men mindre for jobbkjøring

Nå kan ungdom som har penger å legge til side spare 300.000 kroner i BSU-ordningen. Det årlige beløpet du kan spare er fortsatt 25.000 kroner.

Men det blir dyrere å kjøre bil på jobb. Kilometergodtgjørelsen for kjøring i jobbsammenheng er satt ned i 2016 – fra 4,10 til 3,80 kroner per kilometer.

I et forsøk på å gjøre Norge «grønnere», økes elavgiften med 1,5 øre per kilowattime. For en familie som bruker 20.000 kWh i året, vil dette bety en ekstraregning på 900 kroner i 2016, ifølge Dagbladet.

Minstepensjonister vil i 2016 få 4000 kroner ekstra å rutte med, og Frp har fått gjennomslag for en av sine hjertesaker, nemlig at avkortingen for gifte og samboende pensjonister reduseres. Endringen innføres fra september, og vil utgjøre 8000 kroner årlig per par når den får full effekt.

Dyrere moro

Satsen for momsen på kultur er satt opp fra 8 til 10 prosent, og dermed blir det dyrere å ha det gøy, når prisen for billetter til blant annet kino, museum og teater går opp.

Det samme gjelder for hotell- og transporttjenester. Også reiselivsmomsen øker fra 8 til 10 prosent.

NRK-lisensen er satt opp med 70 kroner i 2016.

Paracet-reklame på TV

Nå er det blitt lovlig å reklamere for reseptfrie legemidler, som hodepinetabletter, på norske TV-kanaler. Tidligere har dette ikke vært lov, men TV-kanaler som sender fra utlandet har hatt lov til å sende norske reklamer for reseptfrie legemidler.

Det er også åpnet for å drive netthandel med reseptpliktige medisiner fra første januar, men det er ikke ventet at de tekniske løsningene er på plass før et stykke ut i 2016, ifølge Apotekerforeningen.

Slutt på lørdags-post

Nå er det slutt på brevpost på lørdager. Den nye postloven trådte i kraft 1. januar, og dermed innføres fri konkurranse på brevpost under 50 gram. 400 årsverk forsvinner fra Posten i omleggingen som fører til at det blir slutt på postombæringen på lørdagene.

Strengere solarie- og sjarkkrav

Alle som er ansvarlige for solstudioer måtte ha bestått en kunnskapsprøve før 1. januar. I løpet av året pålegges også studioene bedre kontroll med kundenes alder, men betjeningskravet som egentlig skulle tre i kraft i fjor, men som ble utsatt til 1.1.2016, blir det ikke noe av, melder Statens strålevern.

Også sjarkførere har nye regler å forholde seg til når vi nå har gått inn i et nytt år. Båtene må nå være inspisert og godkjent for å legge ut på havet.

Smilefjes på serveringssteder

Fra 1. januar skal Mattilsynet dele ut smilefjes til norske kafeer og restauranter. Smilefjesene skal gi forbrukerne informasjon om de hygieniske forholdene ved serveringsstedet. Smilefjesene kommer i tre ansiktsuttrykk; fra smilefjes til strekmunn og surmunn som dårligste karakter. Smilefjesrapporten skal henges opp godt synlig ved inngangen til serveringsstedet.

Flyseteavgift

Vi kommer ikke unna flyseteavgiften i denne oppsummeringen, selv om den ikke trer i kraft før 1. april 2016. Da må du nemlig betale 80 kroner ekstra for flysetet ditt. Det var en avgift Frp fikk høynet fra 50 kroner til 80 da partiet skulle ha inndekning for utgiftene til den store asylstrømmen i 2015. For en familie på fire som flyr tre ganger i året, innebærer dette en kostnadsøkning på 1.920 kroner.