22 ansatte står uten jobb rett før jul. Beslutningen ble fattet av selskapets styre fredag, etter at et fremsatt forlikstilbud på 8 millioner kroner ble blankt avslått av Troms Kraft Produksjon.

I går ble de ansatte informert om konkursen. Samtidig mottok de sine oppsigelser.

– Det er en trist dag for selskapet. Men verst er det for våre ansatte, som går en usikker fremtid i møte. De har jo hus og unger. Vi håper og tror vi får til en ordning som gjør at de ansatte får utbetalt desemberlønnen sin. Om det ikke lar seg gjøre, håper jeg at de i Troms Kraft Produksjon tenker på dem når de sitter og spiser juleribba si, sier fungerende styreleder i Einar Bræck As, Rune Bræck.

– Konsekvenser for flere

Han legger ikke skjul på at det er bittert å måtte slå selskapet konkurs, og fyrer av følgende salve mot Troms Kraft Produksjon:

– Jeg opplever at de visste hvilken situasjon vi var havnet i. Dette har de utnyttet for å slippe å betale, sier Bræck.

Han er sikker på at fredagens konkurs vil få følger for flere.

– Dette vil få ringvirkninger i hele entreprenørbransjen i Troms. Jeg blir ikke overrasket om 50 arbeidsplasser blir berørt, sier Bræck.

Ifølge den fungerende styrelederen er den utestående gjelden til selskapets kreditorer på cirka 16 millioner kroner. I tillegg kommer ulike bankgarantier for prosjekter som selskapet har vært involvert i.

– Nå har vi heldigvis ikke så mange ikke-ferdigstilte prosjekter igjen. Vi har holdt det gående og prøvd å gjøre oss ferdige for å ikke sette folk i en skikkelig knipe, sier Rune Bræck.

– 100 ganger så mye

Entreprenørselskapet havnet i økonomisk uføre etter utbyggingen av vindmølleparken Fakken på Vannøya. Striden har først og fremst stått om beregningen av uttaket av masser.

– Det var prosjektert uttak av 2.000 kubikk. Vi endte reelt med å måtte ta ut 190.000 kubikk. Likevel erkjenner ikke Troms Kraft Produksjon prosjekteringsfeil, sier Bræck.

I sommer strandet et forsøk på frivillig akkord på 30 prosent dekning til Einar Bræck AS' kreditorer. Senere imøtekom tingretten en begjæring om offentlig akkordforhandling, en prosess som aldri ble sluttført av den rettsoppnevnte gjeldsnemnda.

– Styret meddelte fredag gjeldsnemnda at det ikke var mulig å komme i havn med gjeldsforhandlingene, sier gjeldsnemndas leder Ingar Nordmo Olsen.

Han bekrefter at tingretten samme dag — etter styrets beslutning — valgte å åpne konkurs i Einar Bræck AS.