Norges Bank nedjusterer det daglige kronesalget til 350 millioner per deg i januar, fra 1,4 milliarder de første to ukene i desember.

Kronen styrker seg umiddelbart mot både euro og dollar etter nyheten. Minutter etter tallslippet gikk én euro fra å koste 11,26 til 11,19 kroner, og én dollar fra 10,18 til 10,12 kroner.

– Dette er overraskende lavt, vil jeg si. Det er mye bedre enn jeg hadde sett for meg, sier valutastrateg Dane Cekov i Nordea.

På forhånd ventet Cekov et betydelig kutt, og at kronesalget ville lande på mellom 700 millioner og én milliard per dag.

Nå tror han kronekursen kommer til å få en svært god start på året. Etter at tallet fra Norges Bank ble offentliggjort tror han man vil kunne se en kronekurs på under 11 kroner euroen allerede i januar.

Valutastrateg Dane Cekov i Nordea. Foto: Adrian Nielsen

Kronesalget (vekslingen) skjer for å overføre annen valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Det må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger eller kjøper kroner for å påvirke kronekursen.

Selv om kronekjøp og -salg over tid balanseres, kan sentralbankens salg likevel påvirke kronekursen, både på grunn av størrelsen og fordi vekslingene ikke nødvendigvis skjer samtidig.

Færre kroner som skal overføres

Årsaken til at Norges Bank nå kutter i kronesalget, er fordi statens inntekter vil bli lavere i 2024, ifølge Cekov.

– Da blir overskuddet av kroner som skal overføres til Oljefondet lavere.

Valutastrategen har regnet seg frem til at Norges Bank i snitt må selge rundt 700 millioner kroner per dag i hele 2024, etter å ha sett forslaget til statsbudsjett i oktober.

Men i januar blir det altså færre kroner enn det som skal selges.

Kronen i sving

Kronen har svingt en god del i år, og har svekket seg mot både euro og dollar. Det betyr at det koster oss mer å handle fra, eller reise i, landene som bruker euro og dollar. Til gjengjeld blir det lettere å selge norske varer til utlandet.

Norges Bank kjøpte i flere år kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kunne brukes over statsbudsjettet.

Men fra april i fjor snudde situasjonen, da kronestrømmene overgikk beløpet som skulle inn i statsbudsjettet. Betydelige kronesummer fra oljeselskapenes skatteinnbetalinger selges nå hver dag.

Norges Bank har som regel forsøkt å jevne ut kronetransaksjonene utover i året, for å unngå unødig uro i valutamarkedet. Det siste året har det imidlertid vært uvanlig store endringer.