– Jeg tror både folket og russen er sliten nå, forteller en litt redusert russepresident, Siren Ananiassen Strømslund.

Etter 23 dager med fyll og fanteri, satt russen strek for årets russetid natt til fredag. Russetiden skulle egentlig være ferdig natt til 18. juni, men russen bestemte seg for å holde koken noen dager til for at alle kunne bli med.

– Vi utsatte siste dagen av russetiden to ganger. Om vi hadde utsatt den en gang til, tror jeg at flere hadde blitt gal. Jeg trodde ikke russetiden skulle være så slitsom, flirer Strømlund.

Strømslund forteller at Tromsørussen har hatt en gøy russetid, men at det ikke alltid har vært så lett å inkludere alle. Russen har vært for det meste i Finnvikdalen, som gjør det vanskelig for de uten russevan å være med.

– Vi ble jaget bort om vi befant oss i sentrum eller andre steder i Tromsø, men i Finnvikdalen ble det vanskelig for vandrerussen. Det er kjempekjipt, forteller Strømslund.

RUSSEPRESIDENT: En av problemene til russen var å få alle inkludert. – Det er vanskelig å komme seg til Finnvikdalen om man ikke er på van, forteller Siren Strømlund. Foto: Ida Sofie Sæter

Lager heftig lyd

Strømslund forteller likevel at hun skjønner at folket i Tromsø kan bli rimelig lei av musikken i russevanene.

– Ja, de lager heftig musikk for å si det sånn.

Strømslund forteller at hun er meget fornøyd med årets russetid, men hiver inn et lite stikk til russen sør i landet.

– Jeg syns russetiden var mer enn lang nok. Jeg skjønner ikke de på Østlandet som feirer i to måneder.

På siste feiringen natt til fredag, var det mange som hadde sett seg lei av russetiden og var nok litt lettet for at russetiden var ferdig.

– Det er tungt å drikke så mange dager i strekk, forteller russepresidenten.

Hun forteller at hun måtte ta seg flere hviledager, spesielt under eksamensperioden.

Russepresidenten kommer også med noen tips til den fremtidige russen. Hun tror at russen kunne gjerne utsatt russetiden enda lengre.

– Pass på når dere har eksamen og planlegg russetiden ut ifra det. Selv om vi utsatte russetiden, så hadde vi igjen noen eksamener.

RUSS: Russepresident Siren Strømslund forteller at det var nok med 23 dager av russetiden. Foto: Privat

Vanskelig å ha med alle

– Jeg har sett flere innlegg på Facebook hvor de skriver at russen har blitt så lite inkluderende. Det er vanskelig når man blir jaget bort og ikke kan befinne seg på steder hvor vandrerussen kan komme seg til. Vi forsøkte å holde oss i Bukta og Fløyahallen, men vi ble jaget bort rimelig fort.

Dette beskriver Strømslund som det største problemet til russen i år. Hun håper de fremtidige år kan det komme andre alternativ.

Til tross for at det er kjedelig for russen å ikke være i sentrum, skal de ha vært rimelig rask å flytte på seg når politiet kom.

– Jeg tror mange har forsøkte å drøye ut tiden litt, men med engang politiet begynte å bli streng da var vi borte derifra, forteller Strømslund.

Skryter av russen

Politisjef Anita Hermandsen forteller at hun er svært fornøyd med russen sin gjennomføring av årets russetid. Hun forteller at politiet har hatt et godt samarbeid med russen i år, til tross for at det har vært noen oppdrag i form av høy musikk og bråk fra dem.

– Det er alltid noe klager på støyen av russen hvert år, men i sum av tidligere år har det vært ganske rolig.

Russepresidenten Siren Ananiassen Strømslund fortalte at de hadde et mål om å være flinkere enn russen året før. Hermandsen forteller at det er ikke stor forskjell på disse to årene.

– Etter min erfaring har vi merket at russen har blitt roligere etter at de flyttet russetiden til juni. Jeg vet ikke helt hva årsaken bak er, men i 2021 var det dobbelt så mange oppdrag som i 2022 og 2023.

Hun forteller at trolig en av grunnene er fordi russen har vært i Finnvikdalen.

– Men vi har fått noen klager på støy fra Fløyahallen og Bukta. Utfordringen er at lyden på russebilene er veldig høy.

Til sammen hadde politiet 30 hendelser om russen.

– Men det skal kun være snakk om mindre forhold.

Til tross for at politiet er veldig fornøyd med russen i år, så har hun et innspill til de kommende russ de neste årene.

– Det er veldig mange forventninger til den første dagen i russetiden. Man tenker man skal drikke så mye alkohol og ta den helt ut. Mitt budskap til russen er å drikke litt mindre, spesielt på denne dagen. Da har man bedre kontroll og man er bedre bevist på seg selv og de i rundt seg. Det er mange dager av russetiden, man trenger ikke ta den helt ut med engang.

FORNØYD: Anita Hermandsen er imponert av årets russekull. Hun forteller at russen har samarbeidet godt og vært flink å dra til Finnvikdalen, for å fortsette festen etter klokka 23.00 Foto: Ronald Johansen