Siren Ananiassen Strømslund (18) går sitt tredje år på Breivang videregående skole. Hun har gledet seg lenge til hun skal inn i førstegangstjenesten i Forsvaret.

De siste årene har det kommet flere varslinger mot Forsvaret, hvor flere kvinner står fram med sine historier om seksuell trakassering i førstegangstjenesten.

Strømslund forteller at anklagene ikke skal stoppe hennes tjeneste.

– Jeg syns det blir for dumt at jenter ikke tør å gå inn i Forsvaret fordi noen med høyere makt kan misbruke sin stilling, forteller Strømslund.

– Mange vil ikke

Varslingssakene fra Forsvaret omhandler en rekke hendelser mellom 2021- 2022, der flere kvinner forteller de opplevde seksuell trakassering, mobbing og overgrep. Flere av disse har stått fram i media for å fortelle sin historie.

Strømslund forteller at hun ble sjokkert av avsløringene, og at familien hennes ikke ønsket at hun skulle dra inn i førstegangstjenesten.

– Jeg prøver å ikke tenke for mye på det, for dette har jeg hatt lyst til så lenge. Jeg vil ikke at jenter skal vike unna, for de har ikke gjort noe galt.

Strømslund er eneste jenta i klassen som skal inn i førstegangstjenesten. Hun kjenner mange jenter som ikke tør å dra inn i tjenesten etter varslingene.

– Jeg syns virkelig det er synd, Norge er vårt land og begge kjønn burde forsvare det. Forsvaret skal jobbe med å holde landet vårt trygt, men så føler ikke jenter seg trygg i Forsvaret. Det blir for dumt.

Mannsdominert

Strømslund mener kvinnene som sto fram med varslingssakene kan gjøre en positiv endring på førstegangstjenesten.

– De har gjort alt riktig. Det viktigste de gjør nå er å ikke trekke seg unna Forsvaret, for å gi en bedre start for oss som kommer etter. De må passe på at de som har ansvar faktisk gjør noe med det, og ikke bare prater piss.

Hun fortsetter:

– Menn i maktposisjoner som utnytter jenter i lavere posisjoner, bør ikke få fortsette i jobben sin. Det er feil at de får fortsette fordi de er best egnet til jobben, det finnes alltid noen andre som kan gjøre den samme jobben.

ØNSKER ENDRING: Siren Ananiassen Strømslund håper at det blir en bedre start for jentene som skal inn i førstegangstjenesten i juli. Foto: Ronald Johansen

Null toleranse

Oberst May Brith Valen-Odlo har jobbet i Forsvaret i over 30 år. Hun syns det er bra at Strømslund fortsatt ønsker å dra i førstegangstjenesten.

– Jeg er helt enig i det hun sier. Forsvaret er for begge kjønn og har utviklet seg masse siden varslingene kom fram. Om det er krise eller krig, er det viktig at vi alle står sammen.

Hun forteller at varslingssakene har gjort mye store endringer i Forsvaret.

– Jeg tror det var en vekker for alle i forsvaret. Vi kommer til å jobbe kontinuerlig forhindre seksuell trakassering, men vi klarer nok dessverre ikke til å unngå at det skjer hendelser igjen.

Hun fortsetter:

– Men vi har et mye bedre varslingssystem nå, vi kommer til å ta tak i hendelsene med en gang.

Valen- Odlo forteller at ikke fantes et varslingssystem, da hun startet i 1992.

– Du sto mye mer alene på den tiden.

ENDRING: Oberst May Brith Valen-Odlo har merket en stor forskjell fra da hun startet i forsvaret. Foto: Schønning Studio, Bardufoss

– Ubehagelig

– Sitter du i en høy maktposisjon og utnytter den mot unge, så har du ingenting i Forsvaret å gjøre, forteller Valen-Odlo.

Hun forteller at det derimot er vanskeligere når det er soldat mot soldat.

– Det er utfordrende, spesielt med tanke på fritiden utenfor tjeneste. Det har også vært hendelser i tjeneste, sier hun.

Da Valen-Odlo startet i forsvaret erfarte hun noen ubehagelige opplevelser. Til tross for at holdningene til bruk av språk har endret seg, er det ikke nødvendigvis i rett retning.

– De første årene opplevde jeg ting som ikke var greit. Slik skal det ikke være.

Hun fortsetter:

– Språket har blitt enda røffere i dag. Det er mye styggere, mer nedsettende og latterliggjørende. Det er et større samfunnsproblem enn tidligere, sier hun.

Hun angrer likevel ikke på karrierevalget.

– Jeg har stort sett gledet meg til å dra på jobb hver eneste dag. Forsvaret er unikt, det er ikke noe du opplever andre steder, sier hun.