Butikksjefen ved Ark opplevde i går bokrush da årets Mammutsalg ble åpnet. Dette er årets begivenhet for den som elsker å ha bøker i bokhylla.

I løpet av to uker smelles de siste års publikasjoner ut til godt rabatterte priser. I alt skal over 800 unike boktitler selges på årets Mammut, og 93 prosent av dem er på Mammut for første gang.

– De mest målrettede kundene er tidlig ute i butikken for å sikre seg perlene før de blir utsolgt, sier Thon.

– Vi har også hatt en del forhåndsbestillinger på nett. Mammutsalget er et unikt salg, der nisjebøker som ellers ligger høyt i pris kan kjøpes billig.

Breddesalg

Rett overfor Ark i Storgata ligger Libris. Også der stilte bemanningen på jobb i går forberedt på ekstra trykk fra kundene.

– De aller fleste som er glad i bøker, finner noe for sin smak disse ukene. Det er ganske unikt med den bredden Mammutsalget gir, sier Martin Antonsen, daglig leder hos Libris.

– Ellers i bokmarkedet jobber man mye mot bestselgere, men dette salget går imot trenden og åpner for et bredere publikum, sier Antonsen.

50-årig mammut

I tillegg til Ark og Libris, har også Notabene og Akademisk kvarter salg på sine utsalgssteder.

Tittelen bokhandlerne har forhåndsbestilt mest av er «En sjøens helt. Skogsmatrosen» av Jon Michelet.

Den mest forhåndsbestilte sakprosatittelen er «Bli best med mental trening» av Erik Bertrand Larssen, og for barne – og ungdomsbøker gjelder det «Fysikkmagi» av Andreas Wahl.

Tromsøforfatteren Asbjørn Jaklin er også å finne på salget med sin bok «Svart frost», som blant annet har handling fra Tromsø.

Totalt er det 470 bokhandlere i samarbeid med 68 forlag som deltar. Mammutsalget bygger på en tradisjon som går over 125 år tilbake — det første salget fant sted så tidlig som i 1885. I år er det 50 år siden «Mammut»-navnet ble lansert.

ETTERSPURT: Butikksjef hos Ark, Kjersti Thon, viser frem en av bøkene som er populær på årets Mammut-salg. Foto: Tom Benjaminsen