– Antall søkere med ungdomsrett er omtrent det samme som i fjor, men noen av søkerne med ungdomsrett må vente litt, slik at vi får gjort siste tilpasning, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied (V).

Sara Ingebrigtsen er en av elevene som kom inn på Kongsbakken videregående skole.

– Jeg ble glad da jeg fant ut at jeg hadde kommet inn. Det blir jo litt skummelt å skulle begynne på en ny skole, og jeg er litt nervøs, men jeg gleder meg samtidig, sier Ingebrigtsen.

Flere jenter

Av Tromsø-skolene er det Breivika videregående skole og Tromsø maritime skole som har flest elever, men også Tromsdalen videregående skole og Kongsbakken videregående skole har mange søkere.

– Jeg skal gå studiespesialisering med realfag, og kanskje blir det forskerklassen på meg om det er mulighet for det i år. Det blir sikkert en del jobbing, og det blir nok tøft, men jeg liker realfag så jeg satser på at det skal gå bra, forteller Ingebrigtsen.

Hun kjenner en del som har kommet inn på samme skole, men vet ikke om fullt så mange som har bestemt seg for at de har lyst til å gå forskerlinjen.

– Det er generelt færre jenter på realfag, så der er det viktig at flere jenter har lyst til å prøve seg, sånn at man har begge kjønn der, sier 16-åringen, som har lyst til å jobbe med noe realfagsrelatert i fremtiden.

Trangt om plass

Inntaket til videregående skole sendes i disse dager ut til søkerne og er det første av to inntak. De som ikke svarer eller takker nei til det tilbudet de får, frigjør plasser som gir grunnlaget for 2. inntak 29. juli.

– Nå er det viktig at søkerne selv går inn på nettet, på sin side på VIGO, for å bekrefte om de tar tildelt plass, sier fylkesråden.

Generelt er det trangt om plassen i Tromsø og Harstad, og det er ikke alle søkere med ungdomsrett som har fått tilbud om skoleplass ennå. Det er omtrent 6.000 søkere i Troms fylke totalt, altså er det fortsatt rundt 200 elever som ikke har blitt tilbudt en plass. De søknadene som blir behandlet etter de nye retningslinjene for fullføringsrett som ble vedtatt i fylkestinget i juni, vil få svar på sin søknad i 2. inntaket 29. juli.