Den 125 år gamle charterskuta «Johanna» har det siste året vært til reparasjon etter grunnstøtingen ved Nesoddtangen med 156 mennesker om bord. Ingen kom til skade.

Brukes i Tromsø-området

Eieren, Norway Yacht Charter, bestemte seg for gi opp forsøket på å tilbakeføre skuta til fordums prakt på grunn av skadeomfanget.

Torhus-familien, som solgte skuta til charterselskapet i 1992, ville imidlertid gjerne ta hånd om den igjen.

Selskapet SS Johanna AS ble stiftet i vinter, med Fred Erik Torhus som daglig leder. Han skal sørge for videre drift av det 93 fot lange skipet, med base i Tromsø. Når «Johanna» er ferdig med verkstedoppholdet i Fredrikstad, skal den nordover for egen maskin.

– Målet er å få «Johanna» til Tromsø rundt 1. november. Hun er sertifisert for 200 personer og skal brukes til turer rundt Tromsø, opp til Kvalsundet. Vi kan tilby noe Tromsø ikke har, med en kapasitet som Tromsø ikke har per i dag, sier Torhus.

Sentral kaiplass

Han er allerede etablert i Tromsø med selskapet Wild Seas som arrangere turer både til Lofoten, Senja, Sommarøy, i tillegg til hval- og nordlyssafari i Tromsø-området. Nå håper han på kaiplass til «Johanna» sentralt i byen.

– Vi er i dialog med havnedirektøren og å få kaiplass i sentrum.

Fred Erik Torhus er sjøkaptein av yrke med erfaring fra både utenriksfart og hjuldamperen «Skibladner». Han er opptatt av at «Johanna» ikke bare skal være en båt for turister, men som også lokalbefolkningen får glede av.

– Det er en flott salong nede i lasterommet hvor vi kan dekke på middag for 80 personer, og vi kan ha konferanser der. Oppe på dekk ser vi for oss et bartilbud. Vi vil kontakte kommunen for å se hva vi kan få til.

Ingen andre i Tromsø

Målet er å satse på helårsdrift. Om sommeren blir det midnattssolcruise, men også muligheter for både bryllup, konfirmasjoner og julebord ombord.

– Kanskje blir vi å ha konserter med lokale musikere og stand up ombord. Vi får se.

«Johanna» har gått mye i Nord-Norge, og skipperen regner med det blir et hjertelig gjensyn for mange når de klapper til kai til vinteren.

– «Johanna» har gått mye lastetrafikk på Tromsø og det er sikkert mange som har et forhold til henne.

– Hvorfor vil du satse i Tromsø?

– Vi ser for oss at «Johanna» kan være en båt som gjør det godt hele året. Det finnes ingen båter som kan ta så mange passasjerer på samme tur. Dessuten er det stor interesse fra hotell- og konferansemarkedet, som er meget positive til et slikt tilbud, sier Fred Erik Torhus.