Tromsø Frp har flere ganger forsøkt å arrangere medlemsmøter med den mørkeblå høyresidens helteskikkelse, men møtet har flere ganger blitt utsatt

Når det endelig kom i orden, dukket nesten 200 personer opp for å få med seg innledningene til Listhaug og hennes makker, helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud.

– Jeg og Bård skal snakke om helse og omsorg – og så skal jeg snakke litt om innvandringspolitikk til slutt, sa Listhaug til den oppslukte forsamlingen som både lo og klappet flittig underveis i innledningen.

– Ikke vær skuffet

Frp-politikeren adresserte innledningsvis sin turbulente avgang som justisminister.

– Jeg er sikker på at mange var skuffet da jeg gikk av som justisminister. Men ikke vær det. For det er flere grunner til at det er positivt. Den ene er ytringsfriheten. Andre politikere skal ikke bestemme hva jeg mener eller får si. Det andre er at nå kan jeg jobbe med helse og eldreomsorg, som er grunnen til at jeg meldte meg inn i Frp. Også kunne jeg jo ikke la Jonas Gahr Støre blir statsminister i Norge, kunne jeg det da? Sier Listhaug og sikter til at regjeringen kunne blitt felt om hun han ikke trakk seg – siden hun i lang tid nektet å beklage en kontroversiell Facebook-melding hvor hun beskyldte Ap for å være terrorist-vennlig.

Demonstrerte

Ikke bare Sylvis menighet dukket opp til møtet – SVs ungdomsorganisasjon, SU, arrangerte en demonstrasjon mot Listhaug utenfor møtet, før de trakk inn i møtelokalet hvor de sto bakerst og fikk med seg innledningen. Motstanden parerte hun elegant.

– Jeg synes vi skal gi en liten applaus til de unge SV-erne som har kommet på møtet, ettersom SV støttet forslaget om samboergaranti, som vi nå har innført. En samboergaranti som skal sikre at eldre kan bo sammen på sykehjem, selv om kun én av dem havner på sykehjem. For det handler om kjærlighet, sier hun.

«Best of Listhaug»

Møtet var en «best of» av det Listhaug selv mente var hennes og Frps største politiske seiere fra hennes tid i regjering og i byråd i Oslo. Forsøk med statlig finansiering av eldreomsorg, innføring av politiattest for ansatte i helse og omsorgssektoren, investeringstilskudd til bygging av nye sykehjemsplasser og aktivitetstilbud for eldre.

– Eldre skal ikke settes neddopa foran en TV, men de skal få tilbud og kunne leve fine liv.

Telemarkingen og stortingsrepresentanten Bård Hoksrud snakket til forsamlingen om helse og omsorg. I tillegg til å bedyre at folk måtte raskt tilbake i arbeid etter de ble syk, slik at de kan bidra med skatter og avgifter, var han var full av lovord for Tromsø Frp.

– Kristoffer Kanestrøm var en av dem som løftet fokuset på eldreomsorg da Frp satt i byråd.

Han brukte også tid på å adressere problemet med selvmord i Norge.

– Det er ennå store problemer innen psykisk helse. Vi har særlig et problem med selvmord, og veldig mange tar selvmord i Norge. Det er kjempetrist. For mange tar sine egne liv, også mens de er i behandling. Derfor må vi fortsatt styrke dette området. Det gjør vi blant annet gjennom å styrke rusomsorgen med 2,4 milliarder kroner, ettersom det ofte er sammensatte problemer som fører til selvmord, sier Hoksrud.

Innvandringskritisk

Størst var applausen i salen da de lilla ordene «restriktiv innvandringspolitikk» lyste opp på lerret bak scenen, i det temaet på møtet endret seg fra helse til innvandring, og Listhaug igjen inntok scenen.

– Jeg forstår at folk som kommer til Norge ønsker et bedre liv for seg og sine familier, men det er bare ikke bærekraftig at så mange økonomiske immigranter skal komme hit. De kommer ikke fra krig eller kaos, og hvor de ikke er forfulgt, men plasser hvor det er håpløse tilstander. Det er ikke mulig å ta imot alle som vil komme, og vi må heller hjelpe flere der de er, enn å bruke store summer på å hjelpe de her.

– Jeg mener det er umoralsk og helt feil å bruke mye penger på å hjelpe tusen asylsøkere her i Norge, når de samme beløpene for å på å hjelpe hundretusenvis med å få en skolegang i flyktningleirer.

Hun understreket samtidig at Norge ikke ville klart seg uten innvandring.

– De aller fleste som kommer til Norge bidrar. Helsevesenet ville ikke gått rundt uten innvandrere. Flere grupper har integrert seg godt. Mens andre grupper gjør det katastrofalt dårlig, sier hun.

Mener det er krevende å være kritisk

Listhaug hevdet at det er krevende å være kritisk til innvandring i Norge i 2018,

– Mange tør ikke å være enig med meg. De sier at de da blir stemplet som rasister, og får mye stygt slengt mot seg. Det opprører meg.

– Vi skal ikke la oss trues til taushet. Jeg er vant til å bli kalt rasist. Det ble jeg på nittitallet, og da mente jeg og Frp at de som kom til Norge måtte lære seg norsk, og andre ting som de fleste partier mener i dag. Dere kommer til å komme etter – etter hvert, sa hun og henvendte seg til SU-demonstrantene bakerst i rommet.

Hyllest

Listhaug fikk både spørsmål, kritikk og hyllest fra publikum i salen. Blant annet fra Tromsø Frps egen Tor Egil Sandnes.

– Hadde jeg det ikke vært for at hun var så kvinnelig og sjarmerende ville jeg sagt at Listhaug var det eneste mannfolket i regjeringa, sa han, vel vitende om at Listhaugs tid i regjering er over.