Det viser fersk statistikk utarbeidet av førstekonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, Stein-Erik Øines.

Her kommer det fram at middeltemperaturen for oktober var på 3,8 grader, noe som er godt over normalen på 2,7 grader. Til tross for dette var det store temperaturvariasjoner i måneden vi nå legger bak oss. Mens det 5. oktober ble målt hele 15,9 grader, var temperaturen nede i 3,2 minusgrader 20.oktober.

Minste på 22 år

I tillegg til at det var varmere, var det også mindre nedbør enn hva vi normalt kan vente oss i årets tredje siste måned. I oktober ble det kun målt en samlet nedbørsmengde på 65,6 millimeter, mot normalen på 131 millimeter.

Ifølge Øines går det i gjennomsnitt ti år mellom hver gang vi har så lite nedbør i oktober. Faktisk må vi helt tilbake til 1992 for å finne forrige gang det regnet så lite. Den gang da ble det kun målt 42 millimeter nedbør.

Totalt var det målbar nedbør 13 av 31 dager i oktober i år. Det normale er 22 av 31 dager.

Dobbelt så mye sol

I tillegg til høyere gjennomsnittstemperatur og mindre nedbør, vil årets oktobermåned også gå inn i historiebøkene som langt mer solrik enn det som er normalt.

Mens det normalt bruker å være 48,3 soltimer oktober, ble det i år registrert over det dobbelte, hele 101,4 timer med sol. Ifølge Øines må vi helt tilbake til 1974 for å finne en oktobermåned der det var flere soltimer enn i år. Den gang ble det registrert 110,5 soltimer.

Det er imidlertid fortsatt et stykke igjen før solrekorden fra 1952, på hele 192,2 soltimer, ryker.