– Vi har ikke ord. Det er helt surrealistisk, og det er nesten så vi skjemmes å skulle ta imot så mye penger. Men vi er selvfølgelig veldig takknemlig, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug.

Det har gått tre døgn siden hun bråvåknet av telefonoppringningen om at hjelpesenteret deres ved Prestvannet sto i brann. Da brannen var slukket lørdag formiddag, var det tydelig for de frivillige at så å si alt de eide enten var gått tapt eller var ubrukelig på grunn av røykskader. Også de 13 kattene som bodde på senteret hadde dødd i brannen.

foto
TAKKNEMLIG: Nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, sier til iTromsø at de er svært takknemlige for all støtte og pengebidrag de mottar.

– Det har vært noen veldig tøffe dager, men vi har vært flinke til å møtes, snakke sammen, gråte sammen og tenke fremover. Derfor er det utrolig rørende at vi har fått så mye støtte, sier Foshaug.

Teller fortsatt

Eksakt hvor mye penger som har kommet inn, har de ennå ikke oversikt over. Det foregår innsamlingsaksjoner på Vipps, det kommer inn penger på konto, det gis bidrag over Paypal fra utlandet og det er en uendelig rekke av bidrag over Vipps.

– Vi har i alle fall fått inn 750.000 kroner. Men stadig tikker det inn nye bidrag, så det ligger an til at summen blir enda høyere. Det er helt overveldende, sier kasserer Kristin Rye.

Vanligvis har Rye et langt mindre budsjett og regnskap å forholde seg til. Dyrebeskyttelsen har lenge planlagt å bygge et nytt hjelpesenter ved Prestvannet, da den gamle barnehagen som de benyttet både var utdatert og for liten.

– Vi hadde et veldig stramt budsjett, og hadde akkurat råd til å bygge det nye huset. Men vi hadde ikke penger til å kjøpe nytt inventar og hadde derfor startet en kronerulling over spleis.no, sier Rye.

Før brannen hadde organisasjonen fått inn rundt 33.000 kroner. Nå har de flere hundre tusen kroner.

– Budsjettoverskridelsen er ikke lenger en bekymring. Vi føler oss på trygg grunn for første gang på veldig lenge. Og det er en stor lettelse., sier Foshaug.

– Rørende

Politiet har ennå ikke slått fast hva brannårsaken er, men Foshaug sa til iTromsø i helga at alt tyder på at brannen er påsatt.Mandag ettermiddag fikk de frivillige for første gang gå inn på branntomten.

Og det var ikke et pent syn som møtte dem. På gulvet lå det avtrykk etter de døde kattene, vegger og tak var nedsotet og nesten alt de eide var røykskadd og ubrukelig.

foto
DØDE HER: 13 steder inne på hjelpesenteret er det avtrykk etter kattene som lå døde etter brannen. Dette er fra kjøkkenet. Foto: Silje Løvstad Thjømøe

– Fikk vi velge, ville vi jo helst ha tilbake kattene våre, men samtidig er det helt rørende å se at det kommer støtte fra hele landet. Og fortsatt strømmer det på. Dette har åpenbart engasjert mange, og over hele landet, og det er ganske overveldende for oss alle, sier Foshaug, og legger til at hun lover at pengene skal brukes til å gjenreise og vedlikeholde et nytt hjelpesenter.