Det skriver Kystogfjord.no.

Natt til 18. juli forliste sjarken "Kristine" i Reisafjorden. Havarikommisjonen besluttet tidligere i august at de ikke ønsker å heve båten.

– Årsaken er at båten ikke var i aktivt fiske, sa Håvard Bentsen i kommisjonen til NRK.

Les også: Fisker i Troms antatt omkommet

Fylkesordfører Knut Werner Hansen er sterkt imot dette. Nå har han skrevet et brev til Havarikommisjonen.

Nettsiden Kyst og fjord omtalte dette brevet først. Slik ser det ut:

Tidlig på morgenen 18.07.2016, ble det fanget opp signaler fra en nødpeilesender i Nord - Troms. Det ble fort klart at signalene kom fra fiskefartøyet «Kristine» fra Karlsøy kommune. Fartøyet ble lokalisert sunket på 21 meters dyp ved Maurneset i Skjervøy kommune. Eier og fører av fartøyet, Edgar Leonhard Hansen, er fortsatt ikke funnet. Hansen er av politiet definert som antatt omkommet.

Når det skjer ulykker er det alltid spørsmål som stilles. I denne saka har bl.a. Hansens barn vært tydelige på at de ønsker båten hevet, for å se om det er mulig å komme nærmere en årsak til ulykken.

Jeg har selv vært fisker hele mitt liv og mener derfor jeg har litt føling med hvor vanskelig ubesvarte spørsmål ved ulykker er.

På heimesiden til Havarikommisjonen – under Sjøfart – står bl.a. følgende: «I henhold til lovverket skal kommisjonen undersøke alle sjøulykker med norske passasjerskip, samt sjøulykker med andre norske skip, herunder fiskerfartøy, der mannskap, skipsfører eller noen annen som følger med skipet har eller antas å ha mistet livet». (Min utheving av skal).

Videre: «Havarikommisjonen kan også undersøke andre ulykker, herunder ulykker med fritidsfartøy, dersom klarlegging av årsaksforholdene kan bidra til øket sikkerhet til sjøs».

Motivet med undersøkelsene er åpenbart å klarlegge årsak og bedre sikkerheten.

En vanlig leser vil ut fra ovenstående konkludere med at ulykken med «Kristine» skal undersøkes – og da fullverdig. Havarikommisjonen har dessverre en annen oppfatning.

I følge lokalmedia har Håvard Bentsen i kommisjonen sagt at man ikke vil heve fartøyet. Det standpunktet begrunnes med at båten ikke var i aktivt fiske da ulykken skjedde.

Bentsen har i begrunnelsen for ikke å heve båten, brukt en formell begrunnelse jeg mener det ikke er grunnlag for jfr. ovenstående mandat. Jeg sitter dessverre igjen med inntrykket av at når heving av fartøyet ikke skjer, er det pga. at det ikke er prioritert pga. knapt med midler.

Media har vanligvis en rolle ved ulykker. Denne ulykken har ikke skapt de store overskriftene i riksmedia. Jeg legger til grunn at Havarikommisjonens vurderinger skjer ut fra mandatet og ikke ut fra mediatrykket.

Jeg er sterkt kritisk til Havarikommisjonens vurdering i denne saken. Her er et menneske antatt omkommet. En undersøkelse kan selvsagt skje uten å heve et fartøy, men det blir ingen fullverdig og fullstendig undersøkelse. Det blir en ufullstendig undersøkelse.

Jeg ber derfor Havarikommisjonen revurdere sitt standpunkt, heve «Kristine» og foreta en fullstendig undersøkelse av ulykken.

Med vennlig hilsen

Knut Werner Hansen

Fylkesordfører i Troms