Foreningen bekymrer seg for at sameksistensen mellom mennesker og fugler til tider kan være en kilde til konflikt. De har derfor utarbeidet tre veiledere med tips og triks til bedre naboskap med henholdsvis måser, kråkefugler og spetter.

I Tromsø er det nok førstnevnte naboskap som skaper mest sinne og frustrasjon blant befolkningen. Selv om måsene på sin side ser ut til å avfinne seg godt med bylivet, kan også stemningen der bli amper når primatene i området beveger seg for nærme egg eller unger.

Mens måsene skiter, skriker og stuper, setter tromsøværinger opp drager og fugleskremsel på hustakene.

Aksept for fuglene

- Til tross for godene fuglene gir oss, blir måser og kråkefugler fordrevet fra sine hekkeplasser. Dette er fugler som av noen oppfattes som plagsomme, og som sammen med blant annet spetter er gjengangere i søknader om skadefelling eller andre dramatiske tiltak. NOF får en rekke spørsmål knyttet til lovverket rundt slike tiltak og om fuglenes adferd, opplyser naturvernrådgiver Martin Eggen i NOF.

Størst er pågangen om våren og sommeren.

- Vårt hovedbudskap er alltid å akseptere deres nærvær. At det ikke passer med fugler alle steder må man likevel ha forståelse for.  Før man diskuterer avliving eller andre tiltak, bør man prøve å lete etter årsaken til fuglenes tilstedeværelse. Gjennom økt kunnskap om fuglenes adferd og levesett kan vi bedre planlegge og styre hvor de oppholder seg, og således iverksette effektive tiltak der man tar fatt i grunnleggende årsaker heller enn symptomer, sier Eggen.

- Ikke noen vond vilje

I måseveilederen skriver foreningen at det i de fleste tilfeller er skriking under ruging og ungeperiode, samt foreldrenes adferd for å beskytte ungene, som oppgis som mest problematisk. De oppfordrer til å vise forståelse for nybakte måseforeldre, da den aggressive adferden først og fremst er uttrykk for foreldreomsorg.

«Det ligger ikke noen vond vilje bak at de prøver å beskytte de små. Trekker man seg bort fra området måkene oppholder seg, roer de seg raskt ned,» heter det i veilederen.

I dag er fjerning av reir og egg ulovlig. Det vil i tillegg føre til at måsene legger nye egg, og dermed blir værende i området lenger enn nødvendig.

- Det er forbudt å ødelegge reir med egg og unger uten vedtak fra kommunen etter skadefellingsforskriften, men det er mulig å gjøre tiltak som hindrer arten å hekke på for eksempel tak. Å akseptere fuglenes tilstedeværelse er likevel det beste. Mange gleder seg over livet måker og andre arter tilfører livene våre, og måkene gjør en viktig jobb som renholder i byer, tettsteder og ellers i naturen. Fiskemåken er rødlistet som nær truet, forteller Eggen.

Forebygging

Dette er blant tiltakene foreningen anbefaler:

  • Avgrensing av måkenes tilgang til taket ved å spenne opp liner over takflata er prøvd en del steder. Gjør man dette må avstand mellom linene være 50 cm, og høyden over taket bør være minst 30 cm Tiltaket kan være problematisk. Etter hvert kan linene (ofte brukes tykk sene) bli slakke eller de ryker. Disse tvinner fuglene seg inn i og lider en smertefull død. Fuglene kan også seg fast i nett, dette må aldri brukes. Vi har bedre erfaring med plastfugler/drager som svirrer på takene i vinden og skremmer fuglene fra å etablere seg. Det

  • Ferdsel på taket i etableringsperioden (fra måkene ankommer til egglegginga starter) kan være effektivt for å holde måkene unna dersom ferdselen skjer flere ganger om dagen. Stedet vil da bli vurdert som utrygt og lite egnet som hekkeplass.

  • Tilbud av alternative gode hekkeplasser i nærheten kan lokke måkene bort.

  • På industriområder kan det settes opp en stor (eller mange små) reirplattform(er) i utkanten av områdene, der fuglene kan hekke uforstyrret.

Foreningen oppfordrer kommunene i landet til å tilrettelegge for hekkende måser i områder hvor det ikke skaper konflikt.