Fredag er det åpningsseremoni i Sotsji, og lørdag begynner øvelsene for fullt. OL varer helt fram til 23. februar.

I dag ble det klart at Oslo-ordfører Fabian Stang (H) vil nekte sine ansatte å se på OL-sendinger i arbeidstiden.

– Ja, vi er nødt til å være litt strenge. Vi har en jobb å gjøre for de som trenger oss og vi er nødt til å sette grenser, sier Stang til VG.

– OL varer i to og en halv uke og sendingene går i stor grad på dagtid. Da kan vi ikke si ja til at de ansatte skal få se på. Våre ansatte er nødt til å være lojale mot dem vi skal hjelpe: de syke, de eldre og alle andre som trenger vår hjelp og service, fortsetter han.

OL i Tromsø

Varaordfører Anni Skogman har ikke gjort seg noen tanker om problemstillingen.

– Men for å si det sånn: jeg er helt trygg på at de som jobber i Tromsø kommune utfører sin jobb godt selv om det er OL. Rådhuset vil driftes like godt, sier hun.

Det er over 7000 ansatte til sammen i Tromsø kommune.

– Jeg nekter å tru at ei hjemmehjelp ikke gjør jobben sin fordi det er OL på TV, for å si det sånn. Jeg har tillit til de ansatte i kommunen, sier Skogman.

Hun understreker at hun ikke har diskutert problemstillingen med verken ordfører eller byrådsleder, men er ganske sikker på at de vil si seg enige.

– Vi kommer ikke til å sette opp storskjerm i kantina for at hele Rådhuset skal se på OL, men hvis noen vil se en innspurt så tror jeg ikke det kommer til å gå ut over arbeidet. Vi går for en mellomting, sier hun.

OL-programmet finner du her!

Uenig

LO-leder Gerd Kristiansen reagerer på Fabian Stangs strenge OL-regler, og uttaler til VG at hun synes det er overraskende at han er såpass firkantet.

– OL kommer bare hvert fjerde år og særlig vinter-OL er et arrangement som rører ved den norske folkesjela. Dette er en lite moderne tilnærming av Stang. Jeg tror ikke det er klokt av arbeidsgivere å være så bastante som det Oslos ordfører er, sier Kristiansen til VG.

Stang vil heller ikke la de ansatte se innspurter.

– Det at man for eksempel kan samles i kantinen og se Northug vinne innspurten på stafetten tror jeg neppe vil gå ut over produktivitet, arbeidsmiljø eller moral. Snarere tvert imot. Jeg vil oppfordre Høyre og Fabian Stang til å tenke seg om og heller spille på lag med de ansatte enn å lage rigide regler, sier LO-sjefen til VG.

Fabian Stang. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Gerd Kristiansen Foto: Tor Farstad