Mohamed Jabaly har holdt flere lignende kurs for ungdom i Gaza. Denne gangen er det arabisk ungdom i Tromsø som skal få opplæring i foto- og filmteknikk gjennom prosjektet «Arabian Eyes».

En gave til ungdommen

- Kurset er gratis, og det synes jeg er viktig. Det handler ikke om penger, men om å dele kulturelle erfaringer og kunstuttrykk, sier Jabaly.

Han beskriver kurset som et godt alternativ for ungdommer som ikke har planlagt noen ferie, og som ønsker å delta på en sosial og lærerik sommeraktivitet.

- Det er på en måte en gave, som skal gjøre det lettere for ungdommen å integrere seg i denne byen.

Mohammed Hawriya (15) synes det er helt topp å være på fotokurs.

- Det er fantastisk artig. Jeg lærer masse som jeg får bruk for senere.

Les også: – Ikke undervurder ungdommen!

Forteller i bilder

- Det beste er når jeg gir ut samme oppgave til ungdommene, og ser at de løser dem helt forskjellig. De ser ting på ulike måter, og forteller ulike historier om de samme temaene, sier Jabaly.

Kurset har flere dedikerte deltakere. En av dem er Mohammed Saed (18), som har konkrete planer om å bli fotograf.

- Interessen begynte da jeg var 14 år, og tok bilder med mobiltelefonen. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, og ble oppmuntret til å gå videre med det. Det er fint å være her, for her er det ordentlig fotoutstyr. Vi lærer også å redigere bilder.

Les også: Ny rekord for MusikkFest

Bygge bro

Kurset skal skape en kulturell og visuell bro mellom ungdom med arabisk bakgrunn og norsk ungdom. Undervisningen foregår på arabisk, men Jabaly er positivt innstilt til å arrangere et flerspråklig kurs ved en senere anledning.

- Det er mange unge arabere i Tromsø som ikke snakker arabisk. Dessuten kunne det jo vært fint å ha kursdeltagere av norsk opprinnelse også. Det ville nok gjort kurset enda bedre om vi kunne blande flere kulturer og utveksle ideer.

Fotoutstillingen blir en gang i neste uke.

- Detaljene er ikke helt på plass, men vi kommer til å annonsere det på siden vår på Facebook. Vi håper at det kommer mange folk, både folk med arabisk bakgrunn og den øvrige befolkningen i Tromsø.

Les også: Jakter nye leietakere

foto
PROFT: Gjennom én uke på Filmveksthuset Tvibit i Tromsø vil deltakerne utvikles til gode fotografer. Mohammed Hawriya (15, til venstre), Mohamed Jabaly og Mohammed Saed (18). Foto: privat
foto
HOBBY: For Omar Abdalla (13) er fotografi først og fremst en hobby, men han vil gjerne ta bilder til egen nettside når han blir dataingeniør. Foto: privat
foto
FOTOFORTELLING: Bildene på utstillingen skal vise Tromsø fra et arabisk perspektiv. Foto: privat