Om lag 40 gründere var i formiddag samlet til bedriftsdag i Skattens hus.

Bedriftsdagen, som hadde gründere i fokus, var arrangert i regi av Skatteetaten og Brønnøysundregistrene, og med seg på laget hadde de også Altinn, Karriere Troms, Nav, Flow Gründerhus, Innovasjon Norge, Sparebank 1 Nord-Norge, Tromsø kommune og Arbeidstilsynet.

– Målet er å gi gründere en slags innføring, eller hjelp til hvor man skal henvende seg og hva man må ordne når man skal starte opp for seg selv. Et byråkratihav kan lett slå i hjel den gode ideen man ønsker å videreutvikle, sier Sara Katrine Olsen i Skatt Nord.

Signar Slåttøy, markedskoordinator for Brønnøysundregistrene er enig.

– Å være en gründer med en idé man ønsker å gå løs på er en ting, men når du åpner døren til alle de formelle tingene man må gjennom, kan man raskt bli demotivert.

– Svært nødvendig

På plass bak standen til Flow Gründerhus var Andreas Nilsen, kjent for Moose on the Loose. Han skulle gjerne sett at noe lignende ble arrangert da han startet opp.

– Informasjon og treffpunkter som dette er alfa omega for en nyoppstartet gründer, eller noen som kanskje ønsker å starte opp for seg selv. Når man som nyoppstartet må i kontakt med NAV, Skatteetaten, Altinn og alle andre etater man kan få gåsehud av er det lett å bli litt nedslått, sier Nilsen.

Selv var han opptatt av å få gjort ting på riktig måte da han startet opp.

– Jeg ringte de aktuelle etatene hver gang det var noe jeg lurte på, men jeg vet at langt fra alle som gjør det, sier Nilsen.

Gründerbarriere

Det er nettopp den kritiske oppstartsfasen med mye usikkerhet bedriftsdagen var ment til å sette en stopper for.

– Veldig kort fortalt ønsker vi å redusere gründerbarrieren, og både inspirere og informere, sier Olsen.

Siden nyttår er det ifølge Olsen over 400 nyetablerte bedrifter registrert i Brønnøysundregistrene i Tromsø, og Olsen sier at den første tiden er den mest kritiske.

– Det er veldig mye som må ordnes og falle på plass for at man skal lykkes, og da er det viktig at man har det formelle i orden. Det er det vi ønsker å bidra til, sier hun.

– Ved at vi på dette arrangementet samler mange private og offentlige aktører blir det også enklere for de nyetablerte å få den informasjonen og hjelpen de trenger, stemmer Slåttøy i.

Alle aktørene har en felles motivasjon for dagen.

– Vi ønsker oss flere nyskapninger, flere gründere og at flere av dem med en idé i magen skal våge å ta steget til å etablere seg selv, sier Slåttøy.