Hvert år gir NOSO (Nordnorsk Opera og Symfoniorkester) musikkstudenter muligheten til å søke om å få spille sine eksamenskonserter med orkesteret. I år var det de to pianistene Maria Jakobsen og Ellen Charlotte Sørheim som ble valgt ut som de heldige. I dag blir det gratis eksamenskonserter i Sparebankens festsal.

– Vi har visst siden januar at vi skulle få denne muligheten til å spille med NOSO, men har bare denne uka å øve sammen med orkesteret. Slik er det i den profesjonelle verden. Men jeg har jobba lenge med verket jeg skal spille, både sammen med min lærer og på egen hånd, forteller Maria Jakobsen.

Sjostakovitsj

– Det er ikke flust av verk for klaver og strykeorkester å velge mellom, så da jeg gikk for Sjostakovitsjs «Klaverkonsert nr. 1», var det et naturlig valg. Jeg kjenner verket godt, og har jobba lenge med å skape min egen tolkning av det. Det finnes mange innspillinger med denne musikken. Jeg må sørge for å gjøre min egen troverdige versjon av det, sier Maria Jakobsen.

Som solist på trompet, har hun med seg en annen student fra Musikkonservatoriet i Tromsø, sørafrikanske Dingaan Chabalala.

– Jeg har tidligere spilt en god del kammermusikk med Atle Sponberg som er førsteamanuensis i fiolin her ved konservatoriet, og som for anledninga er konsertmester med kammerorkesteret. Det er klart at det ikke er noen bakdel. Jeg er også fornøyd med samarbeidet med dirigenten Kai Grinde Myrann som jeg synes har vært flink til å lytte til oss solister for å få musikken til å høres slik vi ønsker, fortsetter Maria Jakobsen.

Mozart

Ellen Charlotte Sørheim har til eksamenskonserten valgt sin favoritt blant Mozarts klaverkonserter, hans Klaverkonsert nr. 20 i d-moll i Jakub Kowalewskis arrangement.

– Det er klart at det er kjempestort å få spille med et profesjonelt orkester med så dyktige musikere som det her er snakk om. Det var helt spesielt da jeg på mandagens øving for første gang spilte med orkesteret i ryggen. Det blir noe helt anna enn å spille verket sammen med min lærer på klaver nummer to, forteller Ellen Charlotte Sørheim.