De siste to ukene har debatten om aksjonen «Krigsfareoppropet» initiert av LO-lederne i Trondheim, Stavanger og Oslo, sirkulert i nasjonale medier. De tre LO-toppene har sammen med en rekke ledere fra norsk fagbevegelse, forfattere og fredsaktivister startet en aksjon til støtte for Russland som akkurat nå har 529 signeringer. Nå vil Tromsø Høyres fjerdekandidat, Erlend Svardal Bøe, ha svar på om leder i LO i Tromsø, Ronny Johansen, støtter sine kollegaer i kritikken av regjeringen.

– Dette er veldig aktuelt for oss som er så nært russergrensen og blir påvirket av det som skjer der. Tromsø er en del av nordområdene, så dette er et veldig relevant spørsmål, sier Svardal Bøe.

– Forskrudd

En del av kritikken fra LO-toppene har omhandlet det de mener er norsk krigshissing mot Russland og et bidrag til en ny kald krig, samt «demonisering» av landet.

– For første gang siden andre verdenskrig opplever vi at Russland med makt annekterer et område av et annet land. Regjeringen og flere norske politikere har vært tydelig ute å kritisert denne handlingen og stilt seg bak EUs sanksjoner mot Russland. Likevel mener altså LO at det er Norge som driver med krigshissing overfor Putin og Russland. Det er en forskrudd virkelighetsoppfatning LO-lederne her viser, sier Svardal Bøe.

Skal se på det

Leder i LO i Tromsø, Ronny Johansen, er for tiden på ferie, men har registrert den pågående saken.

– Vi har ikke tatt stilling til saken eller utarbeidet noe på det. Vi støtter at man skal få si sin mening, og jeg mener dette vitner om bredde og mangfold. Jeg regner med det er snakk om å påvirke og endre politisk retning, og kan på stående fot ikke se at vi har blitt kontaktet av noen av de tre lokallagene angående saken, sier Johansen.

Han forteller det er naturlig at ikke alle er enige i det offisielle politikken som kommer fra LO sentralt og finner ikke noe oppsiktsvekkende med aksjonen som er satt i gang av de tre LO-toppene.

– Det er mange kloke hoder i LO generelt, og det som gjøres fra sentralt hold, er det en grunn til at gjøres. De har en tanke bak alt de gjør. Når ferietiden er over, skal vi settes oss ned og se mer på det, sier Johansen.