Tromsø er et eldorado når det kommer til fjell og toppturer. Dermed er det ikke alltid like lett å finne ut hvilken tur som passer for akkurat deg. Kent-Hugo Norheim, Espen Nordahl og Pål Tengesdal, er alle toppturentusiaster, og har rangert og kategorisert noen av de mange turmulighetene som finnes i kommunen.

– Tromsø er den beste plassen i landet når det kommer til toppturer. Vi har alle typer turer rett utenfor døra, og slik sommerværet er nå er alle mulighetene åpne. Jeg var selv på skitur i Lyngen på onsdag, forteller Nordahl, forfatter av boka «Toppturer i Troms».

Rangering

Kent-Hugo Norheim skriver om sine turopplevelser på bloggen «kugo». Han har rangert sine favoritter blant topper for viderekomne, familievennlige topper og mindre kjente topper.

For viderekomne er det Hamperokken (1404 moh.) som ligger øverst på lista, mens Brosmetinden (525 moh.) er favoritten blant de barnevennlige. Han har også tatt fram en navnløs topp i Mellomdalen som sin favoritt blant mindre kjente topper.

– Toppen er på 1235 moh. og gir fin utsikt mot de minst besøkte områdene på fastlandet, sier han.

«Bakgårdsfjell»

Nordahl har imidlertid sans for det han kaller for «bakgårdsfjell».

– Jeg liker fjell der man må inn en dal og gå opp på baksida. Lavangstinden (1215 moh.) og Snømannen (1196 moh.) i Lavangsdalen er begge fine, slike fjell. Teppehaugdalstinden (1251 moh.) er også et godt eksempel. Det har en utrolig vakker dal og fantastisk utsikt på toppen, sier han.

En av hans beste turopplevelser har han riktignok fra Tromsøs høyeste topp.

– Min jubileumstur til Jiehkkevárri ble virkelig en opplevelse. Jeg og kona gikk opp og skulle ligge i telt på toppen. Ti minutter etter at vi hadde satt opp teltet begynte det å lyne, tordne og øse ned. Så mye at vi måtte holde fast i teltstengene. Femten minutter senere var det blå himmel igjen, minnes han.

Fjell i alle kategorier

Nestleder i Troms turlag, Pål Tengesdal, er en dreven fjellvandrer. Han har valgt ut både klassikere, ukjente perler og barnevennlige topper du burde få med deg i Tromsø.

Blant klassikerne finner vi kjente fjell som Tromsdalstinden (1238 moh.) og Store Blåmann (1044 moh.)

– Tromsdalstinden er en ikonisk fjelltopp i Tromsø, men det er en ganske lang og krevende tur. Store Blåmann er heller ingen nybegynnertopp og dersom du har høydeskrekk bør du ikke prøve deg på denne. Felles for begge toppene er fantastisk utsikt på toppen, sier Tengesdal, og peker på Lakselvnesåsen (734 moh.) som en ukjent perle.

– Dette er kanskje Norges tøffeste ås, som gir fantastisk flott utsikt over Sørfjorden og Ullsfjorden. Man ser blant annet helt ut til Vannøya og Nordfugløya på toppen.

Mindre krevende

For dem som ønsker en mindre krevende tur, er Jamnfjellet (380 moh.), Gråtinden på Ringvassøya (587 moh.) og Sollidalsaksla (788 moh.) passende.

– Jamnfjellet og Gråtinden har merket løype helt til toppen så lenge de er med i Ti på Topp, og er veldig familievennlige. På toppen av Jamnfjellet kan du blant annet se ut til Vengsøya. Gråtinden gir flott utsikt over havet, sier Tengesdal.

– Sollidalsaksla er en veldig fin tur med god trasé hele veien. På turen opp kan du se flotte blomsterenger og nydelig utsikt på både langt og nært hold. På toppen er det blant annet utsikt over hele Tromsø, legger han til.

– Velg tur etter evne

Både Nordahl og Tengesdal peker på at det er viktig å kjenne sine begrensninger og risikoen før man drar ut på tur.

– Det kan være lurt å være litt bevisst på hva du tar med deg av utstyr og å velge tur etter evne. Været kan endre seg fort, og du kan starte i nydelig sommervær og ende opp i en snøstorm, forteller Nordahl.

– Alle turene til Ti på Topp er merket. Folk kan dermed gå med stor trygghet om at de finner veien tilbake. Man bør likevel ha med seg navigeringshjelpemidler i form av kart og kompass og/eller GPS. Husk også gode sko, varme klær, og drikke og mat i sekken. Gåstaver er lurt, sier Tengesdal.

Dreven: Pål Tengesdal har god peiling på fjell. Her er han på toppen av Vasstinden på Kvaløya. Foto: Privat
Muligheter: Espen Nordahl forteller at Tromsø er den beste plassen å bo dersom man liker å gå på tur. Foto: Trond Haakensen